Високопоставен германски дипломат е в Техеран за срещи с ирански

...
Високопоставен германски дипломат е в Техеран за срещи с ирански
Коментари Харесай

Германия опитва да е медиатор в иранско-американските отношения

Високопоставен немски посланик е в Техеран за срещи с ирански представители, за да се опита да резервира нуклеарното съглашение с Иран и д а охлади възходящото напрежение в района , оповестяват " Ройтерс " и " Зюдойче цайтунг ".

Политическият шеф на немското външно министерство Йенс Плотнер е изпратен през днешния ден в Иран. Той щ е се срещне със заместник-министъра на външните работи на Иран , Абас Арагчи, който бе и един от основните договарящи в нуклеарното съглашение сред Иран и международните сили - Съединени американски щати, Англия, Германия, Франция, Китай и Русия.

Предвидени са срещи и с други публични лица по време на неговото посещаване.

Англия, Франция и Германия, които подписаха съглашението са решени да покажат, че могат да компенсират изтеглянето на Съединени американски щати от договорката предходната година, да защитят търговията и към момента да разубедят Техеран да се откаже от съглашението, предопределено да предотврати създаването на нуклеарна бомба.
 Путин, Меркел и Макрон удостоверяват уговорките с Иран
Путин, Меркел и Макрон удостоверяват уговорките с Иран

Подкрепят съглашението от Минск за Украйна, участието на Русия в Съвета на Европа и споразумяване на сирийския спор в сходство с Организация на обединените нации

" В центъра на визитата на политическия шеф е запазването на виенското нуклеарно съглашение (JCPOA) ", съобщи немският дипломатически източник.

" След известието на Иран за отчасти прекратяване на уговорките си по JCPOA, има опция за дипломация, с цел да се убеди Иран да продължи да съблюдава изцяло условията на JCPOA . "

Плотнер познава Арагчи от договарянията за подписване на JCPOA (Съвместен повсеместен проект за действие).

Но решението на Иран по-рано този месец да се откаже от някои задължения в отговор на хода на Съединени американски щати да осакати стопанската система на страната заплашва да обезсмисли договорката, според която Техеран се съгласи да ограничи програмата си за обогатяване на уран в подмяна на унищожаване на множеството интернационалните наказания .
 Пентагонът обмисля да изпрати 5000 бойци в Близкия изток
Пентагонът обмисля да изпрати 5000 бойци в Близкия изток

Дискусиите включват още ракети " Пейтриът ", кораби и старания за наблюдаване на Иран

Напрегнатата политическа атмосфера провокира нови страхове за евентуална война или пряк спор сред Иран и Съединени американски щати .

Появяват се съпоставения с американското навлизане в Ирак и предвоенно струпване на сили. Заплахата от боен спорове се изостриха, откакто президентът Тръмп съобщи в понеделник, че Иран ще бъде посрещнат с " огромна мощ ", в случай че предизвика Съединени американски щати.

" Ситуацията в Персийския залив и района и обстановката към виенското нуклеарно съглашение са извънредно съществени . Съществува действителен риск от ескалация ... В тази обстановка разговорът е доста значим ", добавя немският дипломатически източник.
 Тръмп заплаши Иран с боен отговор за всяка провокация
Тръмп заплаши Иран с боен отговор за всяка провокация

Вчера стана ясно, че Иран е нараснал четирикратно производството си на нискообогатен уран
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР