Високопоставен европейски наблюдател повдигна сериозни опасения за полицейското разследване на

...
Високопоставен европейски наблюдател повдигна сериозни опасения за полицейското разследване на
Коментари Харесай

Полицията в Малта може да е подминала следи за убийството на Каруана Галиция

Високопоставен европейски наблюдаващ повдигна съществени опасения за полицейското следствие на гибелта на малтийската журналистка Дафне Каруана Галиция.

В диалог с " Гардиън " на втората годишнина от убийството й Питър Омцихт, специфичен докладчик за Съвета на Европа, изброи серия от хипотетични неточности и изрази опасения, че управляващите може да са отхвърлили доказателства, което е можело да доведат до поръчителите на убийството.

" Отделните чиновници може и да вършат всичко по силите си, само че методът на полицията като цяло и на виновните политици не дава отговор на обещанието на премиера да не остави нито един камък необърнат ", сподели Омцихт.

Член на холандския парламент, Омцихт бе назначен да следи случая предходната година от Съвета на Европа.

Каруана Галиция, известна с разкритията си за политическа корупция в Малта, бе убита с кола бомба покрай дома си на 16 октомври 2017 година Трима мъже са упрекнати, че са сложили и задействали експлозива. Те бяха задържани няколко седмици след случилото се, само че се подозира, че убийството е било поръчано хора, които към момента са на независимост.

Сред грешките, открити от Омцихт, е неуспехът да се контракти съглашение за признание на виновност с един от хипотетичните причинители, Винсент Мускат, който е приказвал с полицията за възможен медиатор.

" Опасявам се, че управляващите може да са отхвърлили доказателство, което можеше да докара до поръчителя на убийството. И също така съм смутен, че нито господин Мускат, нито неговият юрист, нито други, които може да са наранени от обстановката, в това число хипотетичният медиатор, не са получили подобаваща отбрана ", акцентира Омцихт.

През уикенда Times of Malta заяви за анонимни изказвания, че Мускат води диалози с основния прокурор за понижена присъда в подмяна на свидетелските му показания. Адвокатите на Мускат обаче се притесняват, че той може да пострада в офанзива за възмездие до момента в който е в пандиза.

Омцихт приказва и за други проблеми, в това число за забавеното премахване на почитан чиновник от случая макар спор на ползи, отводът на копие от преносимия компютър на Каруана Галиция от немската полиция, придобила данните, недоволството на някогашен началник на Европол за незадоволителното съдействие от малтийската полиция.

През септември 2018 година Малта опита да в профил Омцихт като докладчик, само че не съумя. Малта повдигна опасения за дейностите на политика при следствието на злополуката на самолета на " Малайзийските авиолинии " през 2014 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР