Високопланинското почистване, организирано традиционно от екологично сдружение За Земята, ще

...
Високопланинското почистване, организирано традиционно от екологично сдружение За Земята, ще
Коментари Харесай

Почистването на най-високите защитени територии ще е в началото на септември

Високопланинското разчистване, проведено обичайно от екологично съдружие " За Земята ", ще се организира тази година в народен парк " Централен Балкан " и естествен парк " Българка " от 04 до 10 септември. През 2017 година уредниците ще разширят обсега на почистването и още веднъж включат естествени паркове.

" Връщаме се към естествените паркове, с цел да насочим внимание към проблемите с отпадъците на техните територии, като в същото време покажем хубостта и благосъстояние им, " изясняват от " За Земята ".
" Инициативата има резултат, тъй като откриваме все по-малко боклуци в националните паркове. Това, което следва, е да използван тактиката Нулеви боклуци и към предпазените територии в България, като по този начин работим за смаляване на създавания там отпадък, " изясняват от " За Земята "

Дългосрочната концепция на " Боклукът в раницата " е освен да се почисти под камъните и сред клековете, само че и да се разсъни по-отговорно отношение към природата. От сдружението приканват всеки посетител на планината да прибира основания от него боклук назад в раницата си (опаковки, празни буркани, бутилки и т.н.); да не употребява пластмасова посуда за еднократна приложимост в хижите, а да си носи лични съдове и принадлежности, да употребява съгласно осъзнатите си потребности, като по този начин генерира по-малко отпадъци.

Маршрут и проект на почистването

Маршрутът на чистачите стартира от местността Узана и естествен парк " Българка " и минава през хижите " Мазалат " и " Триглав " в народен парк " Централен Балкан ". От " За Земята " обезпечават храна, места за палаткуване и работни материали за участниците. В партньорство с дирекциите на парковете провеждат и извозването на събраните отпадъци до легализирани депа и центрове за преработване.

Подкрепата и доброволния труд са основни за почистването тази година. Средства за самодейността се набират посредством парични дарения от частни лица и посредством разпространяване против подаяние на тениски, канчета, торбички. Във Facebook събитието " Чистене 2017 " можете да се запознаете и с опциите за доброволна помощ за организирането му.

Участниците в самото почистване заплащат такса от 10 лв., която отива във фонда за идващото разчистване през 2018. Желателна е предварителна регистрация за присъединяване посредством попълване на къс формуляр.

Кампанията " Боклукът в раницата " стартира през 1999 година От тогава са събрани и отстранени от националните паркове в България към 100 тона боклуци. Огромна част от боклуците(почти 1/5 или над 21 тона) са почистени през 2013 година край хижите на територията на Национален парк " Централен Балкан ", като за това способстват над 150 доброволци.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР