Високоефективните и екологични стърготини заминават за Гърция, показва проверка на

...
Високоефективните и екологични стърготини заминават за Гърция, показва проверка на
Коментари Харесай

Печките на пелети – спорна мярка срещу мръсния въздух

Високоефективните и екологични стърготини отпътуват за Гърция, демонстрира инспекция на „ Труд ”


Близо 111 милиона лв. ще бъдат разпределени сред общините в България за понижаване на замърсяването на въздуха.

Финансирането е по Приоритетна ос 5 на Оперативна стратегия „ Околна среда ” (ОПОС) за възстановяване на качеството на атмосферния въздух (КАВ).

Отпускането на парите е разграничено на стадии, като по време на първия, който стартира до края на годината, ще бъдат обезпечени 65 млн. лева Засега с утвърдени стратегии за качество на атмосферния въздух са седем локални управи – Благоевград, Бургас, Видин, Димитровград, Монтана, Смолян и София. За тях ръководещият орган на ОПОС у нас е решил, че проектите им покриват условията на Европейската комисия. Едно от тях е подмяната на елементарните печки с печки на пелети, които да бъдат купени от общината и дадени гратис на семействата.

„ Труд ” направи инспекция за резултата от осъществяването на това условие, защото твърдите горива са главният отделител на фини прахови частици (ФПЧ).

Оказва се, че макар че са по-екологични от дървата за огрев, пелетите също отделят ФПЧ. Най-добрите и скъпи от тях отделят към 30% прахови частици. А при по-евтините се стига и до 50 на 100 изхвърляне на ФПЧ.

В разгара на летния сезон (юли и началото на август) един звук пелети се продава сред 460 и 490 лв., обясниха производители. С наближаването на студените месеци цената се повишава, като ще надвиши 500 лв..

„ За пространства от към 100 квадратни метра, което ще се топли с пелетна печка, са нужни към 4-5 тона пелети ”, изясни пред „ Труд ” огромен производител от Софийска област. Колегите му от други региони на страната потвърдиха това.

 0809_1_192044 Елементарната сметка демонстрира, че разходът на домакинство, което сега употребява дърва за огрев, ще се увеличи най-малко два пъти, когато премине на пелети. Защото дребна къща от 100 квадрата може да изкара зимата с 10 кубика дърва. Въпреки че тази година те още веднъж нарастват и кубикът е сред 90 и 100 лв.. Така междинната стойност за един отоплителен сезон на дърва остава под 1000 лв.. Докато след прехода към пелетни печки разходът на семейството ще набъбне до най-малко 2000 лв..

Друг проблем е самото помещение. От условията на Брюксел не излиза наяве за какви пространства тъкмо става дума. Печка на пелети без апаратура може да отоплява една огромна стая. За да е подобаваща температурата и в другите стаи, в случай че има такива, е нужно да се изградят по този начин наречените водни ризи. Проверката на „ Труд ” сподели, че най-евтините съоръжения стартират от към 4500 лв. – непостижима сума за огромна част от българите.

От ръководещия орган на ОПОС у нас оповестиха за „ Труд ”, че „ все още се организират експертни диалози по отношение на опцията тези разноски (инсталациите – б.а.) да бъдат за сметка на оперативната стратегия ”.

Истината е, че в случай че и инсталациите бъдат платени от ОПОС, разходът ще стане голям и парите по програмата за качеството на въздуха няма да са задоволителни за действителни резултати.

От институциите признават, че най-бедните региони в страната са с най-мръсен въздух, защото там поставят в печките най-евтиното твърдо гориво. Именно некачествените дърва отделят най-вече ФПЧ във въздуха. По-голямата част от популацията в тези общини даже не купува дървесината, а напряко отива в горите и сече нелегално.

Прогнозата е, че когато на такова домакинство, привикнало да се отоплява без пари или за доста по-малко, му се подари пелетна печка, то ще я одобри. Но тя няма да влезе в приложимост, тъй като хората ще продължат по остарелия метод – с дърва, които си купува евтино или си набира гратис с противозаконна сеч.

Очевидно мярката, фаворизирана от европейските институции остава доста противоречива за нашата страна. Въпросът е дали българските управляващи са склонни сляпо да се доверят на Брюксел, което ще докара до изхарчване на 111 милиона лв. по ОПОС без значителен резултат върху качеството на въздуха.

Другите разновидности


Климатици, газ, филтри за комини

Сред останалите разновидности, които Европейската комисия утвърждава по КАВ, е финансирането на слагане на климатици, присъединение към газификациионна или топлофикационна мрежа.

Климатиците също се оказват желана опция от общините, само че в България отоплението на ток към момента е непостижимо за множеството семейства. То излиза по-скъпо от това на дърва за огрев.

Присъединяването към газификационна мрежа също изисква доста пари от семейството, защото построяването на самата газова апаратура в жилището или къщата е няколко хиляди лв.. Отделно доста дребна част от България е газифицирана.

Топлофикации няма в цялата страна, а 111-те милиона лв. по ОПОС не стигат за построяването на такава комплицирана топлопреносна иннфраструктура и за един междинен по величина квартал, бяха безапелационни специалисти пред „ Труд ”.

Специалистите са безапелационни, че най-евтината, бързо използвана и потвърдено ефикасна за България мярка е монтаж на комините на електростатични филтри. На това мнение са и в Националното съдружие на общините в България, които към този момент показаха позицията си по време на съвещанието на Комитета за наблюдаване на ОПОС, провело се на 17 май в София.

Филтрите „ улавят ” ФПЧ, като успеваемостта им е близо 90%. На този стадий, по информация на ръководещия орган на ОПОС у нас Европейска комисия не утвърждава тези уреди като независим способ и ги позволява единствено като съпътстващ – т.е. нова печка на пелети и филтър на комина. Но филтър без съвременна скъпа печка не може.

Основната теза на съперниците на електростатичната технология е, че те давали огромен разход на ток. Но инспекцията на „ Труд ” сподели, че подобен апарат харчи 20 лв. годишно.

В профилираните среди към този момент подозират, че с дейностите против филтрите се прокарват лобистки ползи, които целят цялостното унищожаване на електростатичната технология от ОПОС.

Абсурдни хрумвания


В медиите към този момент се появяват и налудничави хрумвания за отопление на газ от бутилки пропан-бутан, които се доставят по домовете. Според специалистите, с които „ Труд ” беседва, този вид е неуместен, тъй като една газова бутилка не може да стопли даже помещение от 10 кв. м за дълго време.

Производители на пелети:


Качествените стърготини са за експорт


„ Качествените пелети, които се създават в България, се изнасят в Гърция, тъй като там хората са по-платежоспособни. Логично е когато производител има първокласен артикул и на открито му предложат по-добра цена, той да се възползва. Може да се каже, че по този метод тук остават пелетите с ниско качество, които отделят повече ФПЧ във въздуха при изгаряне. Но нашият пазар не може да си разреши цената на висококачествените, които се изнасят. Въпреки това те остават по-екологични от твърдите горива. ” Това обясниха пред „ Труд ” огромни производители на пелети.

„ Качествени пелети у нас от дълго време не се намират елементарно. Основният проблем е, че дървата, от които се вършат пелетите, са скъпи, няма служащи, а и самото произвеждане е по-сложно. Две трети фабриките и цеховете за пелети банкрутираха и затвориха. Има голям дефицит ”, споделиха още производителите.

Според тях в случай че общините не поемат построяването на съоръжения на определените за подкрепяне с печки на пелети семейства, хората няма по какъв начин да се оправят финансово.

Производителите обърнаха внимание и на различен разход: „ Пелетите са в чували от по 15 кг. Тези чували би трябвало да се съхраняват на изсъхнало и да не са на директна слънчева светлина. Трябва да има помещение, не може да седят на открито. Ако се намокрят, пелетите се разпадат на прахуляк ”.

Тоест семействата с нови пелетни печки би трябвало да имат помещение, където да се събират 4-5 тона. Ако няма такова, би трябвало да се построи, което изисква още пари, които подкрепените ще би трябвало да дадат.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР