Високо във френските Алпи не е трудно да се намерят

...
Високо във френските Алпи не е трудно да се намерят
Коментари Харесай

Климатичните промени съсипват френските Алпи

Високо във френските Алпи не е мъчно да се намерят доказателства за негативното влияние на световното стопляне , установи Агенция Франс Прес.
Посетителите, идващи от последната спирка преди върха на 4 809 метра, са принудени да вършат по 20 стъпки повече с всяка година, с цел да доближат свиващия се хладилник " Mer de Glace ", или морето от лед, който е най-големият във Франция, съобщи БГНЕС.
Знак на ръба на долината гласи " Ниво на ледника: 1990. " Сега ледът се е свил. По-старите гости, които се връщат, могат да си спомнят времето, когато са могли да допрян леда тъкмо пред спирката Montenvers покрай върха.
Самата повърхнина на ледника, в миналото непокътната и девствена, в този момент е нарушена и сивкава. Изкуствена празнина, забележима през синята замръзнала маса на ледника, осветена от празнични светлини като нощен клуб, се трансформира в известна спирка за туристите.
Сега служащи са разпънали бели брезенти, които се държат на място с огромни камъни върху ледения тунел, с цел да го предпазят от слънцето.
А планинарите по близките върхове следват нов обред. На фона на звука на планинска вода те стопират по-често, с цел да чуят трясъка на падащи скали от най-високия връх на Европа.
Вредите от падащите скали стават все по-забележими, защото набраздяват планинските скатове и пътищата, употребявани от катерачи, посещаващи Мон Блан.
Най-видимо тези скали засегнаха колоната Бонати, солидна скална колона, кръстена на италианския катерач Валтер Бонати, която се срина в облак от прахуляк през юни 2005 година
През 2011 година по-малките сривания засегнаха същия регион и четири години по-късно свлачища в Кольор дю Гуте попречи на стотици алпинисти да изкачат Монблан по нормалните натоварени направления. Последваха още сривания.
През 70-те години фамозният френски планинар и планински лидер Гастон Ребюфа означи стоте най-хубави маршрута на Монблан.
Половин век по-късно екип от откриватели проучва снежните условия, положението на леда и скалите, достъпността и рисковете на 95 от маршрутите на Ребуфат.
Проучването, оповестено през юни от Жак Муре, докторант в лабораторията EDYTEM в Университета Савой Монблан, откри, че 93 трасетата са наранени от изменението на климата, 26 са мощно наранени и три към този момент не съществуват.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР