Високо ценя усилията на Българската телеграфна агенция (БТА), която и

...
Високо ценя усилията на Българската телеграфна агенция (БТА), която и
Коментари Харесай

Министър Кондов: Ролята на българските медии извън страната е от ключово значение

Високо оценявам напъните на Българската телеграфна организация (БТА), която и посредством организирането на актуалната среща работи за запазване и разширение на контактите с българските общности зад граница, с което подкрепя и нашата активност, съобщи служебният министър на външните работи Иван Кондов пред участниците в 18-ата Световна среща на българските медии в Казанлък.

 

Той благодари за " чудесното съдействие, което Министерството на външните работи има с Българска телеграфна агенция, която ни подкрепя в една част от нашата активност ". За мен е чест да се причисля към вас за този постоянен към този момент конгрес, който през годините се утвърди като средище за духовно единство и поредно взаимоотношение с нашите сънародници отвън рамките на родината, уточни Кондов.

 

Той сподели, че редица водещи посоки в непрекъснатата задача на Министерството на външните работи се обуславят от взаимоотношението с българите зад граница, а Българска телеграфна агенция е измежду техните най-ярки представители.

 

Министър Кондов акцентира, че ролята на българските медии отвън страната е от основно значение. Вие освен работите за създаване на позитивен облик на България, само че и сте една от достоверните връзки с родината. Вие имате опцията да бъдете връзката, само че и да подпомогнете един възможен развой на завръщането на някои от нашите сънародници, сподели министърът.

 

Отчитайки основното ви предопределение да съхранявате българския дух, език, словесност и просвета, българската страната одобри в края на предходната година Програма за подкрепяне на българските общности зад граница за интервала 2022-2023 година, сподели Иван Кондов. По думите му това е първото издание на тази стратегия. 

 

Тазгодишната тематика на форума „ Медии и независимост “ е освен доста значима и навременна, само че и непрекъснат детайл от работата на медиите в демократичните общества, сподели Кондов. По думите му свободата на медиите, свободата на изложение са едни от най-ценните следствия от нормите на демокрацията, правата на индивида и главните свободи. На представителите на медиите обществото разпорежда вяра и основна роля в отстояване на най-високи вероятни стандарти в процеса наедно с осведомителните потоци, уточни той.

 

Като страна по главните конвенции на Организация на обединените нации за правата на индивида, Съвета на Европа, Европейския съюз, на Организацията за сигурност и съдействие в Европа, България се е заела да съблюдава най-високите стандарти за отбрана и поощряване на правата на индивида и главните свободи, в това число във връзка с свободата на медиите, сподели министърът. Той акцентира, че стремежът за всичко това е поради правото на вашите аудитории да бъдат съзнателно осведомени и насочвани във вярна посока, с цел да могат свободно да образуват свое лично мнение. Когато това е реалност, на разположение е общество, което мъчно може да бъде подвеждано или податливо на подправени вести, на зловредно въздействие, на манипулиране и на втълпяване на разделяне, и в последна сметка на уронване на въздействието на демократичния развой и институциите на страната, сподели министърът.

 

" Нямам подозрение, че Българска телеграфна агенция е най-хубавият медиатор на един сходен сериозен спор ", съобщи министърът на външните работи. Той напомни, че през тази година честваме освен 30 годишнина от Световния ден на свободата на печата, само че и 75-ата годишнина от Всеобщата декларация за правата на индивида. Това е един в действителност сполучлив миг да потвърдим по явен метод своя ангажимент за поощряване и ценене на свободата на изложение, медийната независимост, независимостта на медиите, изключително в този ден, в който почитаме паметта на гениалния наш стихотворец и бунтовник Христо Ботев, съобщи министър Иван Кондов.

 

Българска телеграфна агенция провежда 18-ата Световна среща на българските медии в Казанлък от 1 до 4 юни 2023 година със съдействието на Община Казанлък, Национален дарителски фонд „ 13 века България ", „ Аурубис България “, ПОК „ Доверие “, „ Пощенска банка ", А1 и „ Нестле България “ АД ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР