Високо ценим активизирането на отношенията между България и Черна гора.

...
Високо ценим активизирането на отношенията между България и Черна гора.
Коментари Харесай

Борисов: Сътрудничеството ни с Черна гора спомага и при справяне с общите предизвикателства

„ Високо ценим активизирането на връзките сред България и Черна гора. Двустранното съдействие спомага и при справяне с общите провокации “. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с премиера на Черна гора Душко Маркович. В хода на диалога бе маркиран капацитетът за разширение на двустранните връзки в стопанската система, вложенията, туризма, енергетиката.

Българският министър председател посочи, че страната ни преглежда като извънредно перспективни предложенията за потребление при съвместен интерес на подводния електропровод, свързващ Черна гора и Италия, както и за вероятно присъединяване на страните от района в АЕЦ Белене. „ Реализирането на тези двата плана може да докара до задълбочаване на енергийното съдействие сред нашите страни “, акцентира министър-председателят Бойко Борисов.

Темата за образуване на смесена компания за експорт на електрическа сила от България до Италия през подводния кабел сред Черна гора и Италия, както и допустимо балканско присъединяване в АЕЦ Белене, бяха сложени по време на формалното посещаване на премиера Борисов в Подгорица на 2-3 септември 2018 година Вече е образувана двустранна работна група по енергийните въпроси, която ще се заеме с плановете.

Премиерът Бойко Борисов означи, че българските бизнесмени демонстрират интерес към вложения в района на Балканите. В този подтекст се приветстват дейностите за обрисуване на евентуални области за привличане на вложения от България.

По отношение на насърчаването на контактите сред бизнес общностите на двете страни бе маркирано, че поради традициите и опита на България е уместно да бъде разисквано вероятно съдействие и основаване на смесени предприятия или клъстери в селското стопанство, хранително-вкусовата индустрия, енергетиката, транспортните услуги, строителството, телекомуникациите.
Акцент в срещата сред министър-председателя Бойко Борисов и премиера Душко Маркович бе европейската интеграция на Черна гора. „ Вашите старания и прогрес по пътя към интеграция в Европейски Съюз са образец за района ”, уточни министър председателят Борисов пред Маркович.

Министър-председателят Бойко Борисов акцентира, че България като съпредседател на Берлинския развой от 1 януари т.г. ще продължи да предизвиква Западните Балкани по пътя им към Съюза, тъй като това води до непоклатимост, мир и разцвет в района. А сходни резултати са в интерес на цяла Европа. Борисов добави, че България бе измежду страните, които оказаха най-силна поддръжка на Черна гора за присъединението й към НАТО.

В рамките на срещата сред министър председателите Борисов и Маркович бе сложено на внимание насърчаването на туризма сред двете страни. В тази връзка български представители ще вземат участие в Международното ревю по туризъм, хотелиерско обслужване и кетъринг през март в Будва.

През м. година у нас са регистрирани 7140 визити от черногорски туристи, което е с 1,5% повече по отношение на 2018-а. Българските туристически пътувания в Черна гора са 16 016 като растежът им на годишна база по отношение на 2018-а е 56,2%. /tribune.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР