Високо съоръжение, което българите на средна и по-висока възраст са

...
Високо съоръжение, което българите на средна и по-висока възраст са
Коментари Харесай

София ще лови дима във "Факултета" чрез граничарска вишка

Високо оборудване, което българите на междинна и по-висока възраст са виждали в миналото по границите на страната, се появи в столичния квартал " Факултета ". Става дума за 24-метрова железна кула, на която ще бъдат инсталирани камери. С тях столичната администрация се надява да излавя местата и моментите на нерегламентирано изгаряне на боклуци - надлежно да загася огъня и хваща нарушителите. Сходна функционалност изпълняваха преди време и граничарските вишки - целяха да спипват не подпалвачи, а дезертьори и диверсанти, и вместо камери, наблюдението се извършваше посредством очите на граничарите.

Именно " Факултета " с непрекъснатото горене на гуми, кабели, други отпадъци и дърва при отоплението се сочи като един от главните замърсители на въздуха в София. Камерите, на които ще има чувствителни датчици, ще наблюдават 24 часа пространството отвисоко. Ако се появи пушек, на мига ще бъде пращана пожарна, като се знае точното място на огъня. Ако пък има съмнение, че и от комините излиза нещо нерегламентирано, ще бъде сигнализиран инспектората. 

" Системата е част от ограниченията за запазване на чистотата на въздуха. Кулата е построена на територията на кв. “Факултета “ в регион „ Красна поляна “, откъдето има най-вече сигнали за горене навън. Върху кулата ще се инсталират профилирани камери за локализиране на точките, откъдето може да има запалване. Става дума за интегрирана система от камери, която следи за цялото горене, което се прави навън пространство. Софтуерът засича точното място на източника и сигнализира ", популяризира Столична община, цитирайки директора на дирекция „ Аварийна помощ и предварителна защита “ Красимир Димитров.

Кулата ще проработи в края на март, т.е. след края на отоплителния сезон. По неофициална информация цената й е към 200 000 лева Колко ще бъде ефикасна, следва да се разбере.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР