Високо оценената сатирична пиеса, озаглавена Хага, която представя президента Владимир

...
Високо оценената сатирична пиеса, озаглавена Хага, която представя президента Владимир
Коментари Харесай

Сатирична пиеса за Путин разпалва вълнение в България

Високо оценената сатирична пиеса, озаглавена " Хага ", която показва президента Владимир Путин и неговите съдружници, изправени пред съда за военни закононарушения, провокира неспокойствие в България.

 Галин Стоев

Създадена от украинската авторка Саша Денисова и режисирана от Галин Стоев, пиесата споделя историята на осиротял младеж от Мариупол, който си показва, че висшите ръководители на Русия ще бъдат подведени под отговорност за ролята си в опустошителната война в Украйна, заяви " Евронюз ".

След министър председателите на пиесата в Полша и Съединени американски щати по-рано тази година, известният гост-режисьор Галин Стоев приспособява пиесата за българската аудитория за да се изправи против прокремълските настроения, преобладаващи в балканската страна.

По същия метод, по който Чарли Чаплин се подиграваше на нацисткия водач Адолф Хитлер на екрана, " Путин би трябвало да бъде осмиван безпощадно ", сподели Денисова.

Сатирата на войната

В актуалната режисура в Народния спектакъл в София ролята на Путин се извършва от българската актриса Радена Вълканова.

" Когато Галин ми направи това предложение, аз не знаех, че Путин ще се играе от жена и си споделих " Как по този начин? ". Щеше да е малко мъчно да играя мъж и какъв е смисълът. После разбрах, че по този начин е било замислено ", изяснява Вълканова.

Превъплътилата се в облика на Путин тя споделя, че се радва, че пиесата е провокирала " доста поляризирани отзиви ", като ги счита за " задачата на този тип спектакъл ".

" Щастлива съм, че има нещо сходно, което да разсъни мисленето на хората - нещо, което ни липсва като нация ".

 Пресконференция за представянето на " Хага " в Народния спектакъл

Сложната историческа обязаност на България с Русия

Исторически близка до Русия, България, член на Европейски Съюз и НАТО, към момента има доста жители, които изпитват носталгия по славните съгласно тях времена на Руската империя и Съветския съюз. Носталгията е обвързвана и с Русия, като бранител на славянския народ в България от османското господство.

Проучванията, съгласно които 30% от българите са пропутински настроени, макар безмилостната война на Москва против Украйна, окуражават Стоев в решимостта му да показа " отварящата очите " акомодация на пиесата в София. " Публиката е надълбоко разчувствана и задава въпроси ", съобщи Стоев, откакто актьорите получиха следващата порция бурни аплодисменти.

Еволюиращ сюжет

Но главното предизвикателство се състои в непрекъснатото актуализиране на сюжета, с цел да отразява настоящото положение на войната.

Юлиян Вергов, който се превъплъщава в облика на шефа на съветските наемници от " Вагнер " Евгений Пригожин, акцентира компликацията при включването на нови детайли в сюжета, като да вземем за пример прекратения протест и гибелта на Пригожин в самолетна злополука.

Въпреки измисления темперамент на пиесата, въздействието на представянето на действителен воин, чиято орис остава неразбираема по време на подготовките, ускорява интензивността на представлението.

" За първи път ми се случва сходно нещо и беше безпределно забавно да трансформирам реплики по този метод от самото начало. Пиесата е небивалица в главата на едно дете, само че в последна сметка играеш същински воин, който по-късно умира по време на подготовките, това е впечатляващо. Затова си споделих, дано да създадем премиера и каквото и да се промени по-късно, ще си останем такива, каквито сме ", изясни той.

 Васил Василев

Въпреки че пиесата получава необятно утвърждение, някои критици я отхвърлят като " преднамерен агитационен водевил ".

Директорът на театъра Васил Василев се опълчва на тези изказвания, като твърди, че постановката приканва феновете да се замислят върху действителните събития и да създадат лични заключения, като акцентира значимостта на избягването на политизирането.

След престоя си в Тулуза, където Стоев управлява националния трагичен център, има проекти пиесата да бъде показана и в българското село - регион, прочут с податливостта си към проруски настроения. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР