Високо ниво на мобилизация на привържениците на левицата. Нагласите на

...
Високо ниво на мобилизация на привържениците на левицата. Нагласите на
Коментари Харесай

Сова Харис: Ако изборите бяха днес, за ГЕРБ ще гласуват 24%, за БСП - 20%, за ДПС- 6,2%, ОП - 4,7%

Високо равнище на готовност на последователите на левицата. Нагласите на симпатизантите на социалистическата партия са като директно преди идни парламентарни избори. Обаче с твърдата си политическа линия Българска социалистическа партия предизвика последователите на огромния си конкурент. Това сочат резултати от социологическо изследване на публичните настройки, направено от "Сова Харис ".
Изследването е извършено сред 8 и 14 септември 2008 година В него са взели участие 1000 души над 18-годишна възраст.
Мобилизацията измежду симпатизантите на ГЕРБ също е висока и всъщност съотношението на силите от последните парламентарни избори се резервира. Тези, които утвърждават ГЕРБ, са към 31% от гласоподавателите при 26% утвърждение за Българска социалистическа партия.
Тези, които считат, че последващо парламентарно болшинство би трябвало да сформира ГЕРБ, са 31.4% против 27% - че това би трябвало да направи Българска социалистическа партия. За отбелязване е обаче процентът на тези, които не могат да преценяват кой да ръководи страната - 41.6%.
Имащите доверие на водача на ръководещите Бойко Борисов са 32%, а тези, които имат доверие на водача на опозицията Корнелия Нинова, са 26%. Трети е Красимир Каракачанов, на който се доверяват 24%. Към момента имащите подготвеност (при изключителни парламентарни избори) да гласоподават за

ГЕРБ са 24%,
а за Левицата - 20%.
Следват Движение за права и свободи, които биха привлекли - 6.2% от гласовете,
Обединени патриоти - 4.7%,
Демократична България - 1.5%.

При това съответствие на силите нито една от двете страни не може да направи решителни крачки. Подкрепата, която получават, им разрешава да блокират дейностите на съперника, само че не и да наложат лична политическа линия. Понастоящем за гласоподавателите, намиращи се в политическия център, и двата най-масови политически субекта въплъщават статуквото. Българска социалистическа партия предложи политическа стратегия, която за първи път след прехода отваря разговор за по-дългосрочно развиване на страната. Заложените хрумвания във "Визията " харесват на доста болшинство от гласоподавателите. Субектът на реализация на препоръчаните хрумвания обаче остава неоснователен.
Засега нито една от водещите политически партии не поражда задоволително доверие, с цел да провокира вълната на измененията. За да се проведат радикални промени в подредбата на страната ни, от които явно имаме потребност, е належащо ръководещият индивид да има поддръжката на най-малко към 2 милиона дейни жители. Логически това може да стане или консенсусно сред водещите политически сили, или с появяването на нов план, който значително да размести политическите пластове.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР