Високо над Английската централна банка седи ветропоказател, свързан директно с

...
Високо над Английската централна банка седи ветропоказател, свързан директно с
Коментари Харесай

Защо прогнозите на централните банки за инфлацията се оказаха толкова погрешни

Високо над Английската централна банка седи ветропоказател, обвързван непосредствено с апарат в огромна зала във величествената постройка, който леко се полюлява. През 19-ти век членовете на управителния съвет на АЦБ са заседавали точно в тази зала, тъй като посоката, в която духа вятърът, е била от решаващо значение.

Източният бриз е означавал, че кораби, натоварени със артикули като мед и пшеница, ще могат да се движат нагоре по Темза, където да бъдат разтоварени. Това се е отразявало на  търсенето на пари в Лондонското сити. Западните ветрове са означавали противоположното.

Този ветропоказател продължава да е на мястото си, само че централните банки значително са изгубили разбирането си за връзката сред стоковите пазари и паричната политика. На фона на процъфтяващите пазари на първични материали, които носят със себе си най-бързата инфлация от десетилетия, това е огромен проблем, пишат Хавиер Блас и Маркъс Ашуърт за.

В резултат на това прогнозите за инфлацията през 2022 година се трансфораха по-скоро в „ изкуство “, в сравнение с в просвета. Какъв ще бъде отговорът на саудитския крал на натиска на Съединени американски щати за увеличение на производството на нефт? Какво ще прави Владимир Путин с доставките на газ в Европа? Как ще реагира Пекин на рекордно високите цени на въглищата? Надали има банкер, който да може да ви отговори на тези въпрос. Вместо това множеството от тях разчитат на не изключително точни способи за включване на пазарите на първични материали в своите модели. Може би най-лошият от всички тях е включването на кривата на фючърсите в прогнозите за инфлацията.

Кривата на фючърсите не е прогноза за посоката, към която се движат цените на стоките, а по-скоро моментна фотография на цената, която пазарът е подготвен да заплати през днешния ден за доставка в бъдеще. Това е повода Федералният запас на Съединени американски щати, Европейската централна банка и доста други финансови институции да създадат огромни неточности в прогнозите си за инфлацията през предходната година. На база на кривата на цените те допускаха, че най-високите стойности на суровините към този момент са останали в предишното. Затова те определяха инфлацията като „ преходна “. Това беше неточност.

Самите централни банки са наясно с тези дефекти. През 202 година АЦБ разгласява отчет за усложненията, които изпитва с включването на цените на петрола в своите модели за инфлацията.

 „ Въпреки теоретичната връзка сред кривата на фючърсите и предстоящите спотови цени, тя не дава доста добър ориентир за прогнозиране на бъдещи спотови цени. Тя не съумя да планува възходящата наклонност на цените сред 2003 и 2008 година, както и последвалите срив и възобновяване на цените на петрола “, се споделя в отчета. В същият този отчет обаче създателите споделят, че централната бана би трябвало да продължи да употребява кривата на фючърсите за своите прогнози. Каква е повода? Защото е по-лесно. Днес АЦБ чака, че през първото полугодие на 2022 година енергийните цени ще следват кривата на фючърсите, а по-късно ще се задържат на едно равнище.

В затегнат пазар като днешния, формата на кривата на фючърсите може да бъде изключително подвеждаща при този вид прогнози. Вземете за образец петрола – кривата през днешния ден сочи стръмно надолу. Това значи, че купувачите са подготвени да платят награда върху цената на барелите, с цел да получат незабавна доставка. Тази низходяща посока на кривата обаче не значи, че цените ще паднат. Тя е само знак за актуалното търсене.

За пазара на петрола вид Брент, ценовата разлика сред договорите за доставка през април 2022 година и тези за декември 2022 година е 10 $ за барел. Една централна банка може да интерпретира това като знак за идно поевтиняване на Брента от 95 на 85 $ за барел сред през днешния ден и края на годината – симптом за по-ниска инфлация.

Всеки търговец на първични материали би ви споделил, че това е извънредно неправилен метод. Ако централните банки се нуждаят от машинален метод за включване на цените на фючърсите на суровините в своите прогнози, то пазарът на варианти предлага по-добра опция – ценовата разлика сред бичите и мечите контракти за варианти, които дават по-добра концепция за настройките на пазара по отношение на салдото на ценовия риск. Пазарът на варианти сега алармира, че в бъдеще цените ще бъдат по-високи, а не по-ниски.

Това ни връща на въпроса с експертизата.

Големите централни банки разполагат с легиони от икономисти, които са усъвършенствали именията си в епоха на нетрадиционна политика на негативни лихвени проценти и количествени облекчения.

Фокусът върху моделите за инфлация през този век е ориентиран върху цените, само че изключва храните и силата, премахвайки волатилните детайли на стопанската система. Това е тъкмо противоположното на нещото, от което имаме потребност сега. Извеждането на математически модели от най-новите стопански теории може да има приложения, само че елементарният факт, че търсенето на първични материали надминава предлагането не се нуждае от спомагателни размишления, а от опитни очи и уши на терен.

Централните банкери се нуждаят от дейно разузнаване на стоковите пазари. Извън Федералния запас на Съединени американски щати, който разполага с мрежа от информатори от петролната и селскостопанската промишленост с помощта на районните си банки в Канзас Сити и Далас, малко други централни банки са насяно с това какво тъкмо се случва на пазарите за сила, метали и селскостопанска продукция. Ако желаят да дадат верни прогнози за инфлацията през 2022 година, централните банкери би трябвало да изоставят комплицираните математически модели и да попитат петролните компании, миньорите и фермерите какво тъкмо се случва. Резултатите може да ги изненадат.

Превод и редакция: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР