Високият холестерол често притеснява хората, тъй като се свързва с

...
Високият холестерол често притеснява хората, тъй като се свързва с
Коментари Харесай

Кои са храните, които помагат срещу висок холестерол

Високият холестерол постоянно тормози хората, защото се свързва с риск от инфаркт и инсулт. Преди да предпишат лекарства, лекарите нормално поучават пациентите да трансформират метода си на хранене. Определени храни оказват помощ по натурален метод за намаление на равнищата на "лошия " холестерол. Сред тях са богати на фибри и потребни мазнини артикули, написа в. "Дейли остарял ", базирайки се на американски експерти.

За да се противодейства на високия холестерол, е значимо хората да съблюдават какви храни употребяват, припомня уеб сайтът Харвард хелт.

Експертите предлагат използването на хранителни артикули, съдържащи разтворими фибри, които се свързват с холестеролните частици и способстват те да бъдат изведени от тялото, вместо да запушват артериите.

Изследване демонстрира, че приемът на почти 30 г разтворими фибри на ден оказва помощ за понижаване с 18 % на равнищата на липопротеина с ниска компактност или така наречен "лош " холестерол.

Харвардските експерти предлагат също да се употребяват храни, богати на ненаситени мазнини.

"Нездравословно е от храненето изцяло да се изключват всички видове мазнини. Важно е наситените мазнини да се заменят с ненаситени. Те покачват равнищата на липопротеина с висока компактност, прочут като "добър " холестерол и надлежно понижават запушването на артериите ", написа Харвард хелт.

От уеб страницата предлагат следните храни за естествено намаление на равнищата на "лошия " холестерол:

1. Овесени ядки - отличен източник на разтворими фибри, които улесняват извеждането на холестерола от тялото.

2. Ечемик и други пълнозърнести артикули - способстват за намаление на риска от сърдечносъдови болести и също са добър източник на разтворими фибри.

3. Бобови култури - различен отличен източник на прочистващи холестерола разтворими фибри.

4. Патладжан и бамя - нискокалорични зеленчуци, богати на фибри.

5. Ядки - проучвания демонстрират, че потреблението на ядки способства за намаление с 5 % на равнищата на "лошия " холестерол. Експертите предлагат да се заобикалят осолени и захаросани ядки.

6. Растителни масла - естествените масла съдържат ненаситени мазнини, които оказват помощ за намаление на холестерола.

7. Ябълки, грозде, ягоди и цитрусови плодове - включвайте тези артикули в менюто си, с цел да увеличите приема на разтворими фибри.

8. Соя - проучвания демонстрират, че потреблението на 25 грама соев протеин на ден намалява с сред 5 и 6 % равнищата на "лошия " холестерол.

9. Мазни риби - съдържат ненаситени мазнини, които спомагат за пречистване на холестерола.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР