Високите цени на природния газ в Европа и несигурността по

...
Високите цени на природния газ в Европа и несигурността по
Коментари Харесай

Високите цени на газа правят европейските предприятия по-малко конкурентни

Високите цени на природния газ в Европа и несигурността във връзка с доставките са главно усложнение за енергоемките производства. Редица заводи за химикали, торове, стомана и други са принудени да лимитират активността си. Компаниите се пробват да заместят газа с чиста сила и водород, само че това ще отнеме време и изисква огромни вложения.
В продължение на десетилетия европейската промишленост разчиташе на нефт и природен газ от Русия. От началото на войната в Украйна обаче енергийните разноски на европейските производители се повишават, което прави фирмите по-малко конкурентни на международния пазар. Фабриките търсят други възможности и се готвят за дефицит при положение на ненадейно прекъсване на доставките от Русия, написа The Wall Street Journal.

Най-силно наранени са производителите на химикали, торове, стомана и други енергоемки артикули. Те са под напън през последните осем месеца, защото енергийните цени започнаха да се повишават още преди съветската инвазия през февруари. Някои производители стопират активността си, тъй като не могат да се конкурират с фабриките в Съединени американски щати, Близкия изток и други райони, където разноските за сила са по-ниски, в сравнение с в Европа. Цените на природния газ тук, на Стария континент, са съвсем три пъти по-високи, в сравнение с в Съединени американски щати.

Реклама
Голяма паника за Европа е увеличаващият се импорт и намаляващият експорт, споделя Марко Менсинк, общоприет шеф на Cefic, европейска асоциация за химическата индустрия.

Прогнозите са, че високите енергийни разноски в Европа ще попречат на промишленото произвеждане в района и на икономическия напредък тази година. Европейската комисия чака немската стопанска система да се свие през второто тримесечие под натиска на високите цени на силата. Германия, която е най-голямата стопанска система в района, е и най-големият покупател на съветски природен газ. Руската държавна компания " Газпром " към този момент прекъсна подаването към България, Полша, Финландия и Нидерландия.
Производители под напън
Спиране на съветските доставки рискува дълготрайно да сложи европейската промишленост в неизгодно конкурентно състояние, в случай че производителите не съумеят да внедрят технологии, които да заместят изкопаемите горива. Но за огромна част от технологиите като вятърна и слънчева сила за зареждане на пещи в химическите заводи или водород за производството на стомана са нужни години, както и огромни вложения, с цел да влязат в приложимост, споделят мениджъри.

Фабриките употребяват природния газ като източник на сила и като суровина в производството. В Европа газът нормално дефинира и цената на електрическата енергия. За произвеждане на амоняк отиват към 70% от газа като суровина, а по-голямата част от амоняка взе участие в произвеждане на торове.
Реклама
OCI NV, основаният в Амстердам производител на торове, понижи производството на амоняк във фабриката си в Нидерландия и вместо това внася веществото от заводите си в Тексас, Египет и Алжир, споделя основният изпълнителен шеф Ахмед ел Хоши. Компанията към момента прави последните стадии от производството на торовете в Нидерландия. OCI нормално внася огромни количества амоняк в Европа през зимата, когато цените на газа са най-високи.

Други производители на торове, които не могат да внасят амоняк от чужбина, са решили да затворят фабриките си. CF Industries Holdings, най-големият производител на торове във Англия, предходната седмица съобщи, че ще затвори за непрекъснато собствен цех, който не е произвеждал амоняк от предходната година. Като производител с високи разноски в мощно конкурентна световна промишленост компанията изпитва съществени провокации пред дълготрайната резистентност на сегашния си модел, споделя Брет Найтингейл, ръководещ шеф на английското дъщерно сдружение на компанията.

Европейските производители на стомана от октомври редуцират активността, с цел да пестят пари от газ и електричество. През март покачващите се цени на електрическата енергия в Испания накараха стоманодобивните заводи там да понижат производството или да затворят изцяло.

С ограничение на производството си енергоемките промишлености облекчиха натиска върху доставките на газ в Европа в кратковременен проект. Така се освобождават по-големи количества за произвеждане на електричество и отопление на домове през идната зима, когато управляващите се приготвят за дефицит.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Компании 3 Политика 1 Политика 2 Политика 3 Свят 1 Политика 2 Компании 3 Право Реклама Бързото намиране на други възможности е съвсем невероятно
Индустриите желаят от европейските управляващи и държавни управления да подсигуряват техните доставки на газ, ако Русия спре снабдяването. " Без газ не можем да произвеждаме тор ", споделя Джейкъб Хансен, шеф на Fertilizers Europe, организация на европейските производители на торове.

Ако Русия спре притока на газ към Германия,, както и на значими услуги като лечебни заведения и полицейски сектори. Но за огромните индустриални производители е допустимо да има спирания. Това ще изложи на риск хиляди работни места.

Европейските производители на химикали разчитат на природен газ за огромните пещи, които разделят петрола и природния газ на съставни химикали при висока температура и налягане. Индустрията изследва способи за зареждане на процеса с електричество, само че технологията няма да бъде подготвена за приложимост преди 2030 година, споделя Менсинк от Cefic. Фабриките желаят да заменят електричеството от газ с такова от възобновими източници, само че съгласно него предлагането на вятърна и слънчева сила не е задоволително да посрещне търсенето.

Европейските производители на стомана се пробват да модифицират предприятията си, с цел да заменят природния газ с водород. Алтернативните доставки на газ ще останат главно решение, до момента в който няма налична атомна инфраструктура на налични цени, счита Аксел Егерт, шеф на асоциацията на стоманопроизводителите Eurofer.
Бюлетин Европейски Съюз от близко
Седмични вести за европейски регулации, бизнес и финансиране.
Вашият email Записване
Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР