Високите цени на природния газ и на парното отопление доведоха

...
Високите цени на природния газ и на парното отопление доведоха
Коментари Харесай

Климатиците поскъпнаха с много заради високите цени на природния газ и на парното

Високите цени на природния газ и на парното отопление доведоха до растеж от 33% на търсенето на климатици на погашение и до растеж на междинната цена с 26% през 2022 година спрямо 2021 година.

Така най-търсеният модел доближи междинна цена от 1 300- 1350 лева до момента в който година по-рано беше 950-1 000 лева Това демонстрира, че българите са практични и все по-често избират съвременни инверторни, и даже последно потомство хиперинверторни климатици за отопление на домовете си, защото те са извънредно ефикасни и обезпечават комфорт против невисок разход на електричество. Това демонстрира новото издание на известната ранглиста " Топ 10 на погашение “ за 2022 година от БНП Париба Лични Финанси, България.

Ръст на междинната цена на най-търсения модел се следи и в категорията-лидер в класацията – смарт телефоните. През 2022 година беше регистрирано покачване от 21% и най-популярният модел струваше 1 850-1 900 лв. до момента в който година по-рано беше 1 500-1 550 лева Като цяло се увеличи и търсенето на смарт телефони като броят на заявките в тази категория е с 15% по-голям спрямо 2021 година Според специалистите на БНП Париба Лични Финанси растежът на цената на най-търсения смарт телефон и на броя на поръчките се изясняват с три съществени фактора. На първо място е все по-бързото развиване на 5G мрежите и по-голямата нужда от непрекъснат високоскоростен достъп до интернет.

Затова доста хора, които до в този момент са употребили по-стари модели смарт телефони, ги заменят с по-модерни. Друга причина за растежа на цените са усложненията при линиите за доставка на разнообразни съставни елементи. На трето място са инфлационните процеси от 2022 година

Новото издание на класацията " Топ 10 на погашение “ регистрира и все по-широкото нахлуване в България на международната наклонност на развиване на " интернет на нещата “ и опцията хората да имат достъп до голям брой услуги през разнообразни устройства, което също е обвързвано с проникването на 5G мрежите.

Като хора, отворени към новите технологии, българите желаят да се възползват от тази наклонност и все по-често купуват носими устройства, които им разрешават да правят безконтактни разплащания, да управляват уреди в дома през приложения, да беседват без смарт телефонът им да е наоколо, да се грижат за здравето си като наблюдават сърдечния си темп и качеството на съня и по този начин нататък. Именно с помощта на покачвания интерес към такива устройства за първи път в класацията влязоха смартчасовниците.

Най-търсеният модел е на цена 700-750 лв.. В новото издание на рейтинга тези артикули са на 9-а позиция, само че упованията са, че последователно ще се изкачват нагоре.

Въпреки инфлацията и упованията за икономическа криза, през 2022 година броят на поръчките за артикули на погашение набъбна с 10,3% спрямо 2021 година С 16,5% се усили и междинната сума на заявките за финансиране на покупката на артикули от 10-е най-търсени категории в класацията.

Според специалистите на БНП Париба Лични Финанси, България това покачване се изяснява от една страна с смяната на потребителските настройки след пандемията и упованието на хората, че ще могат да обслужват постоянно заемите си. Вторият фактор е желанието на българите, които имат спестявания, да ги запазят, Затова те избират да закупят нужните им артикули с потребителски заем. Това им разрешава да възнамеряват добре фамилния си бюджет и в това време да разполагат с запас за непредвидени разноски.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР