Високите цени на енергията удрят конкурентността на бизнеса Скъпият ток

...
Високите цени на енергията удрят конкурентността на бизнеса Скъпият ток
Коментари Харесай

Скъпият ток вдига хляба с 10 колбасите с 5 на сто

Високите цени на силата удрят конкурентността на бизнеса

Скъпият ток ще вдигне цената на хляба с 10%, а на саламите - с 5 на 100, предвиждат производители, представени в днешния брой на в. Монитор. Повишените цени на силата ще вдигнат и други хранителни и нехранителни артикули от потребителската кошница, като да вземем за пример мляко, безалкохолни, облекла и обувки.

Хлебопроизводителят от Балчик Николай Пармаксъзов заяви, че доставчикът му на промишлена електрическа енергия за компанията към този момент е вдигнал цената с 13-14 на 100 и това ще го принуди да оскъпи продуктите си с десетина на 100, като това е минимумът.

Атанас Урджанов, ръководител на управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите в България, предвижда за " Монитор ", че скъпият ток ще вдигне цената на саламите с към 5 на 100. " В момента цената на тока за множеството наши компании е към 80 лева за мегаватчас, а настояванията на доставчиците е да скочи от 1 януари на 105 лева или към 25% повече. В нашия отрасъл към 14-15% от индустриалната цена се дължи на електрическата енергия. За това от началото на януари ще би трябвало да вдигнем цената на саламите, тъй като нямаме различен излаз ", изясни той. По думите му, насилствената мярка пък може да накара доста консуматори да потърсят по-евтини вносни артикули и по този начин се понижава конкурентността на българската промишленост. Според него производителите към този момент няма накъде да смъкват индустриалните разноски и според от пазара компаниите може и да свият активността си.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР