Високите цени на енергията и продължаващата да поддържа двуцифрен темп

...
Високите цени на енергията и продължаващата да поддържа двуцифрен темп
Коментари Харесай

Икономическата несигурност продължава да влошава бизнес климата

Високите цени на силата и продължаващата да поддържа двуцифрен ритъм инфлацията в изискванията на политическа неустановеност предстоящо въздействат зле на бизнес климата. През август той се утежнява още, като общият индикатор понижава с 3.4 пункта по отношение на предходния месец.

Само в строителството индикаторът резервира нивото си от юли, в останалите браншове се утежнява. Негативните упования за размера на поръчките и на потреблението на крайни артикули са част от проблемите на бизнеса, сочи анкетата на Националния статистически институт измежду мениджърите.

Промишленост. Съставният индикатор " бизнес климат в индустрията " се намалява с 3.4 пункта. Оценките на промишлените бизнесмени за актуалното бизнес положение на предприятията са резервирани, като и упованията им за идващите шест месеца се утежняват. Същевременно анкетата регистрира и понижение на осигуреността на производството с поръчки, което е съпроводено с неподходящи упования за индустриалната интензивност през идващите три месеца.

Най-сериозните проблеми за развиването на бизнеса в бранша не престават да бъдат несигурната икономическа среда и дефицитът на работна мощ, посочени надлежно от 59.8 и 30.6% от предприятията.

Строителство. През август съставният индикатор " бизнес климат в строителството " резервира нивото си от юли. По мнение на строителните бизнесмени актуалната строителна интензивност се прави оценка като удобна, като и прогнозите им за активността през идващите три месеца се усъвършенстват.

Несигурната икономическа среда, цените на материалите и дефицитът на работна мощ остават главните фактори, затрудняващи активността в бранша.

Търговия на дребно. Съставният индикатор " бизнес климат в търговията на дребно " спада с 9 пункта вследствие на резервираните оценки и упования на търговците на дребно за бизнес положението на предприятията. Неблагоприятни са и прогнозите им за размера на продажбите и поръчките към доставчиците през идващите три месеца.

Най-сериозното усложнение за развиването на бизнеса продължава да е несигурната икономическа среда. На второ и трето място са конкуренцията в сектора и незадоволителното търсене,

като през последния месец се регистрира усилване на отрицателното им въздействие.

Услуги. През август съставният индикатор " бизнес климат в бранша на услугите " се намалява с 1 пункт, което се дължи на неподходящите упования на мениджърите за бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца. Мненията им за актуалното и предстоящото търсене на услуги са също по-резервирани.

Несигурната икономическа среда, конкуренцията в сектора и дефицитът на работна мощ остават главните спънки за активността на предприятията, като по отношение на юли се следи повишаване на негативното влияние на първия и втория фактор.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР