Високите температури се отразяват негативно на здравето ни. Докато обаче

...
Високите температури се отразяват негативно на здравето ни. Докато обаче
Коментари Харесай

Как горещото време влияе на хроничните болести и приеманите лекарства

Високите температури се отразяват отрицателно на здравето ни. Докато обаче здравият младеж може по-лесно да се приспособява към жегите, за дребните деца, възрастните хора и страдащите от избрани хронични болести високите температури могат да нанесат необратими последствия върху положението и здравето.

Кои са най-застрашените и уязвимите в жегите?

а) хора с деменция, които не помнят да се приберат на сянка или да пият течности,

б) страдащите от болести на сърцето и съдовете, наднормено тегло, бъбречни и неврологични болести,

в) приемащите медикаменти за високо кръвно налягане, диуретици, антидепресанти, психотропни лекарства, които водят до дехидратация и затруднено контролиране на телесната температура

г) употребяващите алкохол.

Как горещото време въздейства на болните от сърдечно-съдови болести?

Топлото време натоварва сърцето, води до разширение на кръвоносните съдове и спад на кръвното налягане. Страдащите от сърдечно-съдови болести би трябвало да бъдат изключително деликатни. Хора, приемащи всекидневно медикаменти за високо кръвно налягане, е редно да го наблюдават и да поправят дозата към по-малка след консултация с лекаря си, в случай че кръвното налягане спада прекалено.

Как въздейства горещото време на болните от неврологични болести?

Страдащите от заболявания на нервната система се повлияват отрицателно от жегите. Това важи с особена мощ, в случай че одобряват медикаменти за положението си като антидепресанти или психотропни субстанции. Влошената активност на сърдечно-съдовата система през лятото също се отразява отрицателно на мозъка. Обезводняването основава заплаха от втвърдяване на кръвта и съдови произшествия – инсулт. Страдащите от тревога, меланхолия, множествена склероза също се повлияват отрицателно от жегите.

Как въздействат одобряваните медикаменти през лятото?

Редица медикаменти за хронични положения могат да повлияят отрицателно върху здравето през лятото и да затруднят адаптирането към жегите. Такива са да вземем за пример антидепресантите, медикаменти, които се предписват със зелена рецепта, медкаментите срещу алергия и високо кръвно налягане, диуретиците. Всички те затрудняват акомодацията на организма към по-високите температури, пречат на физиологичните процеси, посредством които тялото се приспособява към жегата, и основават заплаха от дехидратация, прегряване, топлинен удар. Не е удачно прекъсването им в множеството случаи, само че е значимо предприемането на ограничения за хидратиране и изстудяване, за спомагателна грижа, която да обезпечи положителното здравословно положение, или смяна на дозата.

Допълнителни ограничения за предотвратяване от жегите през лятото

Ако се грижите за хронично болен или възрастен човек, значимо е да предприемете спомагателни ограничения за комфорта и здравето  му през лятото.

- Приучете го да носи леки облекла от естествени материи.

- Уверете се, че пие задоволително вода.

- Включете в менюто му доста пресни и сочни плодове и зеленчуци, таратор, хладни супи.

- Изключете от менюто кафето, алкохола, пикантните храни, тежките и мазни меса, храните, които основават заплаха от хранително натравяне, тези, съдържащи сурови яйца, майонеза и водещите до дехидратация.

- Научете го да се разхлажда посредством мокри кърпи върху челото, изпръскване с вода или слагане на точките, на които се усеща пулса, под течаща студена вода.

- Стаите да се проветряват единствено нощем и доста рано заран. През деня е значимо да не се позволява слънчевата светлина в жилището, а прозорците да бъдат покрити с щори или тежки и плътни пердета.

Още от ЗДРАВЕ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР