Високите температури при изригването на вулкана Везувий в Италия са

...
Високите температури при изригването на вулкана Везувий в Италия са
Коментари Харесай

Мозък на мъж се е превърнал в стъкло при изригването на Везувий

Високите температури при изригването на вулкана Везувий в Италия са били толкоз мощни, че са трансформирала мозъка на една от жертвите в стъкло. Това демонстрира ново открити на учените, оповестява Българска телеграфна агенция.

Вулканът е изригнал през 79 година сл. Хр., убивайки хиляди и унищожавайки римски селища покрай актуалния град Неапол. Град Херкулан е бил заровен под вулканична лава.

Екип от откриватели изследва останките на една от жертвите, открита в града през 60-те години. Изследване, оповестено в „ New England Journal of Medicine “, демонстрира, че от черепа на жертвата са извлечени фрагменти от стъклен, черен материал. Изследователите считат, че черният материал съставлява стъкловидни остатъци от мозъка на индивида.

Vesuvius eruption was so hot it turned a man's brain to GLASS during destruction of Pompeii https://t.co/nd7J1iDKQt
— emma (@emma222emma) January 23, 2020
Според учените, трансформацията се дължи на процесът витрификация, при който материал, горящ при висока температура и по-късно охлаждащ се бързо, се трансформира в стъкло.

Смята се, че жертвата е мъж в средата на 20-те. Той евентуално е умрял мигновено. Анализът на овъглена дървесина, открита наоколо до тялото, демонстрира, че е достигната оптималната температура от 520 градуса. Това допуска, че "екстремната топлота е била в положение да възпламени телесните мазнини и да изпари меките тъкани ", преди "бърз спад на температурата ", се показва в отчета.

Археолозите изследват останките на Херкулан - другото известно римско населено място, разрушено от Везувий преди епохи.

Находка в Помпей приказва за друга дата на гибелта на града
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР