Високите температури през лятото създават потенциални рискове за работниците, като

...
Високите температури през лятото създават потенциални рискове за работниците, като
Коментари Харесай

КНСБ напомня: Високите температури при работа са опасни

Високите температури през лятото основават евентуални опасности за служащите, като най-застрашени са тези, които се трудят навън.

КНСБ припомня, че всички служащи имат право на среда, в която рисковете за тяхното здраве и сигурност са вярно следени, а температурата на работното място е измежду тези, които работодателите би трябвало да оценят и да подхващат съответните ограничения.

Високите температури могат да обиден служащите в съвсем всеки бранш, само че най-застрашени са тези, които се трудят в селското, горското стопанство, строителството, работещите в незабавна помощ и здравните служащи . Те би трябвало да са с изменчив график, с цел да избегнат интервалите денем с висока температура. Работещите на закрито също могат да бъдат изложени на риск, изключително в случай че са в топлинно интензивни промишлености или правят физическа работа.

По-високите температури за по-дълги интервали от време могат да усилят риска от пострадвания заради отмалялост, липса на централизация, неприятно взимане на решения и други фактори. Екстремните горещини могат да причинят съществени здравословни проблеми, като топлинно безсилие, топлинен удар, рабдомилиоза, топлинен синкоп, топлинни обриви и други болести, свързани с топлинен стрес.

Топлинен стрес

Човешкото тяло би трябвало да поддържа телесна температура от почти 37 °C. Ако тялото би трябвало да работи прекалено много, с цел да се охлади или стартира да прегрява, служащият може да получи така наречен топлинен стрес. Температурните крайности директно засягат здравето, като нарушават способността на тялото да контролира вътрешната си температура. Те могат също да влошат хронични болести като сърдечно-съдови, респираторни, мозъчно-съдови болести и положения, свързани с диабета.

Топлинен удар

Топлинният удар поражда, когато тялото към този момент не може да управлява температурата: тя се покачва бързо, механизмът за изпотяване не е задоволителен и тялото не може да се охлади. Когато настъпи топлинен удар, телесната температура може да се увеличи до 40 °C, или по-висока в границите на 10 до 15 минути. Топлинният удар изисква незабавна здравна помощ, може да аргументи трайно увреждане или гибел, в случай че лицето не получи незабавно лекуване. Симптомите включват: комплициране, неразбираем диалект, ирационално поведение; цялостна или частична загуба на схващане (кома); гореща, суха кожа или щедро изпотяване; гърчове; доста висока телесна температура.

В България условията към работните места по отношение на микроклимата са в детайли разказани в Наредба № РД-07-3 от 18.07.2014 година за минималните условия за микроклимата на работните места.

При работа навън работодателят е задължен да се преценява с подадените червени и жълти кодове за рискови метрологични условия – вятър, висока температура, дъжд, мъгла. Да реши до каква степен неподходящите климатични въздействия могат да застрашат живота и здравето на служащите и да вземе съответните ограничения.

Такива могат да бъдат смяна на работното време, вид работа, която е по-безопасна при дадени условия, подобаващи персонални защитни средства, да обезпечи пространства с условия за възобновяване на топлинния баланс на организма. При рисково високи температури работата навън се прекратява.

В закрити пространства оптималната температура през топлия интервал би трябвало да бъде сред 18 и 25 градуса . Допустимата температура през лятото на работните места не може да бъде над 28 градуса. Допустимата температура през лятото на работните места не може да бъде над 28 градуса.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР