Високи технологии, неонови светлини, люта храна, кимчи, филмът Паразит, кей-поп

...
Високи технологии, неонови светлини, люта храна, кимчи, филмът Паразит, кей-поп
Коментари Харесай

Сеул и корейците през погледа на познавач

Високи технологии, неонови светлини, люта храна, кимчи, филмът " Паразит ", кей-поп групата Би Ти Ес (BTS). Това евентуално ще е част от нещата, които ще изникнат в мозъка ви при споменаването на Южна Корея. Те обаче надалеч не изчерпват изненадите на азиатската страна, в която може да се насладите на невероятни естествени хубости, богато културно-историческо завещание, кипящ нощен живот, безпределно разнообразна храна и така нататък Дали ще изберете да се потопите в атмосферата на остарялата част на столицата Сеул, да се запознаете с обичаите на корейците в най-големия им замък, да се отдадете на културни развлечения или просто на шопинг, приятните ви прекарвания са обезпечени. Пролетта и есента са най-предпочитани сезони за посещаване поради приятния климат и красивата растителност, в която се обагря градът. А сега туристите таман стартират да се завръщат в страната след последните 2 година коронавирус, т.е. към момента може да избегнете голямата върволяк от непознати посетители. Наш гид е Тодор Мерджанов, който от 6 г. живее в Сеул и на драго сърце споделя за любопитностите на града и хората.

 

Стягайте багажа

Българските жители могат да посещават Южна Корея без виза за най-много 90 дни. Все отново преди да тръгне на път, всеки би трябвало да кандидатства за електронно позволение за пътешестване, регистрирайки се в корейската е-система К-ЕТА (Korea Electronic Travel Authorization). От 1 октомври т.г. отпадна условието за показване на PCR тест при влизане в страната, само че преди да тръгнете, за по-сигурно може да ревизирате последните условия в корейското посолство у нас.

От София до Сеул може да стигнете по няколко метода, като два от най-удобните направления са или през Истанбул, или през Доха. Часовата разлика е 6 часа (или 7, тъй като там времето не се сменя) и в първия ден от идването може и да не сте напълно в кондиция. Веднъж кацнете ли обаче, мигновено ще забравите за дългия път - мощните неонови светлини от всяко кафене, " норебанг " (корейската дума за " караоке " ), ресторант или съвременна бизнес постройка незабавно ще ви потопят в екзотичната атмосфера на 10-милионната столица, която впечатлява със комбинация от модерност и традиционализъм. А корейците са извънредно приветливи и учтиви и ще ви накарат да се чувствате в действителност добре пристигнали. 

 

Добре пристигнали!

За сметка на самолетните билети, чиято цена момента може да доближи двойни размери от равнището преди пандемията и войната в Украйна - към 1600 щатски долара, опциите за настаняване на положителни цени са огромни. През  може да откриете 3- и 4-звездни хотели, които за 6 нощувки оферират цени от 700 до 1700 лева Друга платформа, която се употребява, е , вид е и , през която може да наемете и обичайната корейска къща. Имайте поради, че в случай че изберете корейски жанр на спане, това може да значи, че ще спите върху постелки на земята, каквато е била традицията в Южна Корея.

Транспортът в страната е добре организиран и постоянен, въпреки трафикът да е в пъти по-натоварен от София - всичко е цифровизирано и с цел да разберете по какъв начин да стигнете от една точка до друга, би трябвало единствено да изтеглите съответната апликация на телефона си. В нея са показани всички спирки на метрото и рейсовете и в случай че зададете маршрут, приложението ще ви покаже от кое място най-бързо да се придвижите. Цената на билета за метрото е към 1 $, като билетът разрешава прехвърляне за несъмнено време. Всички спирки на метрото са на британски, корейски, японски и китайски, като там ще ви упътят и анонси на британски за разлика от рейсовете, където уведомяват коя е идната спирка единствено на корейски, предизвестява нашият гид.

В Сеул няма по какъв начин да не усетите мръсния въздух. Но в случай че посетите страната напролет или есента, възможностите за синьо небе са огромни. В последната 1-2 година въпреки всичко въздухът там е по-чист - основно поради затварянето на много предприятия, в това число и в Китай, откъдето идва огромна част от замърсяването в Сеул. Липсата на бистър въздух надали ще ви навреди за няколко дни, за сметка на това ще се заредите с хубави страсти от до момента с екзотичната корейска просвета.

 

Започваме обиколката

Ключов туристически обект в Сеул е дворецът " Кьонгбоккунг "  (Gyeongbokgung) - най-големият от 5-те двореца в града, чието име значи " Дворецът, блажен от великите висини ". Дори да не обичате да обикаляте по музеи, отделете си няколко часа да го разгледате. Той е незабравим със своята архитектура и хубост и е в листата на международното културно завещание на ЮНЕСКО. В него ще се запознаете с живота, културата и обичаите на Южна Корея от времето на династията Чосон - най-дълго управлявалата (от края на 13-и до началото на 20-и век) и последната преди японската окупация. Много от постройките му са разрушени от японците, само че са реставрирани. Обърнете внимание на внушителната основна врата, охраняваща основния замък - това е портата " Гуангхуамун "  (Gwanghwamun Gate), неведнъж възстановявана през годините и трансформирала се в нещо като емблема на Сеул. Пред двореца може да отпочинете на огромния площад, ремонтиран този август, а за какво не и да попаднете на зрелище, концерт или друга културна демонстрация, споделя Тодор. 

Ако сте трансформирали мнението си за дворците, може да посетите и " Чангдокгунг "  (Changdeokgung), прочут като „ Източния замък “, и " Кьонгхигунг "  (Gyeongheegung), именуван „ Западния замък “. Няма да останете безразлични и към експозициите в Националния фолклорен музей, Националния женшен център, музея " Кимчи ", отдаден на признака на корейската кухня, и други

Телевизионната кула „ Намсан “, наречена на името на планината, на която се намира (Сеул е заобиколен от невисоки планини от 300 до 850 метра, чудесни за преходи), несъмнено може да бъде идната спирка от обиколката ви, в случай че търсите романтика. За да стигнете до планината и кулата, можете да се изкачите пеш или с въжена линия. Гледките от върха на кулата, висока 237 метра, са невероятни. Доста туристи я избират и през нощта, когато цялата кула е осветена. Други пък обичат да слагат " катинари на любовта " по парапетите й.

Около Сеулската кула, която постоянно гъмжи от народ, има и други забележителности - да вземем за пример селото " Намсангол Ханок ". Въпросната остаряла част на града е изключително привлекателна таман с обичайните си корейски къщи, наречени " ханок ". Характерно за тях е, че са под формата на П или Г, като гърбът им постоянно гледа към планината. Доста от тях са реставрирани и превърнати или в къщи за посетители, или в магазини за сувенири, кафенета и други Интересно преживяване в тази част би било да се облечете в обичайно корейско облекло  " ханбок "  - услугата не коства скъпо, или пък да си запишете час за аранжиране на цветя, за правене на кимчи и други - все прекарвания за туристите, с които да се потопят изцяло в корейската просвета.

Друга кула в Сеул, която е и най-високата постройка в града (556 метра), е издигнатата преди 5 година Лоте Уърлд(Lotte World Tower), желана от фамилии с деца поради увеселителния парк, който е най-големият закрит сходен парк в света. Пазарите са друга атракция, която не трябва да изпускате. Пазарът на „ Мьонгдонг “ (Myeongdong) да вземем за пример ще ви изуми с разнообразието си от храна, а ще ви предложи избор и на наложителните за съвсем всеки екскурзиант сувенири. Сеул е цялостен и с големи молове с по над 10 етажа и безчет магазини, в които може да намерите познати по света марки.

Ако сте за повече време в Корея, може да отскочите до остров Чеджу - обичано място за корейците през лятото, изключително за младоженците. Със аероплан пътят до там е 1 час от столицата. Освен с красивите плажове, той е прочут с още три неща - доста скали, много вятър и доста дами. " Жените са главните, които са осигурявали поминъка. И в този момент там доминират да вземем за пример дамите гмуркачки, които всяка заран се гмуркат с водолазни костюми в морето, с цел да доставят пресни морски блага ", споделя Тодор.

 

Без бакшиши

Не протягайте ръка за привет в Корея, поучава Тодор. Хората там не се здрависват като нас - вместо това вършат лек реверанс. Характерно за корейците е, че са доста толерантни хора от позиция на персоналното пространство. Заради гъчканицата по улиците обаче нерядко може да ви се случи да се побутнете с някой преминаващ, без да желаете. В такъв случай може да се извините с реверанс и да продължите по пътя си. Любопитно за страната е и че там не се дават бакшиши. Ако желаете да покажете удовлетворение от вечерята или обяда, платете сметката си тъкмо.

В обществото има строга подчиненост и социално-културни правила. Много от служителите например не си потеглят от работа, в случай че шефът им е още в офиса, даже да саизпълнили работата си за деня. В Корея се работи крепко, само че и се разпуска уместно - всекидневно за азиатската страна е шефовете да канят един път месечно чиновниците си на ресторант, където да поддържат груповия дух. Напоследък в Корея става фешън и така наречен " единична просвета ", споделя още Тодор. Много семейства са едночленни и за тях отиването на заведение излиза по-евтино, в сравнение с да готвят у дома. Затова и въпреки храненето по принцип да се възприема като групово, от ден на ден заведения стартират да преправят ястията особено за един човек.

 

Ммм, люто!

Корейската кухня се слави като една от най-здравословните - неслучайно корейците живеят приблизително до 83 години. В основата й стоят оризът, супите, нудлите, зеленчуците, месата, морските блага, както и ферментиралите храни. Корейците неслучайно имат по два хладилника - един за ферментирали храни, които миришат много, и различен - за нормалните храни. Безспорният знак на Корея е известното по целия свят кимчи - зеле напа, ферментирало в примес от люти чушки с подправки. Сервира се постоянно в корейските заведения за хранене като добавка към менюто, дружно с още най-малко 3-4 типа други корейски туршии и разядки ( " банчан " ), които също така са безвъзмездни, даже да си поискате наново.

Корейската кухня е доста ароматна - при приготвянето на ястия се употребяват чесън, джинджифил, соев сос, сусамово масло и... пикантен червен пипер. Внимание - храната е доста вкусна, само че и много люта. Обикновено може да си изберете степента на лютост на ястието - да вземем за пример от 1 до 3, като даже най-ниската степен може да ви се стори леко люта, в случай че изобщо не сте привикнали с този вид храна. Типично за Корея е и в ресторанта да ви сервират месо, което да си изпечете самичък - на въглища или електрически грил. Но в страната се употребява и много сурово месо - да вземем за пример говеждо, както и сурова риба (тяхното суши, или " хуе ", често съставлява точно сурова риба и морски деликатеси). " Не бива да се учудвате, в случай че ви сервират недопечен октопод, който още мърда в чинията ви ", споделя Тодор. Той предлага да опитате още бибимбап (бъркан ориз със зеленчуци и добавки), булгоги (мариновано свинско в примес от соев сос), корейско пържено пиле, корейски солени палачинки " чон " (jeon).

 

Нощен живот

Сеул е прочут и с 24-часовия си неотслабващ живот. Нищо тук не спи - когато и да излезете, ще намерите отворени заведения и кафенета. Вероятно поради това и кафенета тук работят най-малко до среднощ, а хората обичайно пият кафе както заран, по този начин и на обяд и вечер. Още една изненада - вместо горещо еспресо, корейците предпочитат студено американо. Силно развита е и нощната просвета - съвсем несъмнено е, че ще попаднете на някое зрелище, излезете ли на открито в тъмната част на денонощието. При огромни празници като Хелоуин обаче е най-добре да избягвате огромните скупчвания на хора - страната още дълго ще се лекува след нещастието в Итеуон, при която над 150 младежи бяха смачкани в навалицата.

 

Корейската козметика

В Корея козметиката е на особена респект - и млади, и остарели се грижат старателно за кожата на лицето си, в това число мъжете. За тамошната просвета не е по никакъв начин необичайно да видите млад мъж, който се маже два пъти дневно с крем, или пък върви постоянно на хидратиращи козметични процедури. Корейската козметика е известна по целия свят и неслучайно в страната има безчет магазини за грижа за кожата, пред които е всекидневно да се вият дълги опашки. Ако си търсите крем, шопинг кварталът  " Мьонгдонг " е тъкмо за вас.

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР