Високи, неокосени треви, влажно и топло време – любимият сезон

...
Високи, неокосени треви, влажно и топло време – любимият сезон
Коментари Харесай

Ценни съвети: Какво да правим при ухапване от кърлеж

Високи, неокосени треви, влажно и топло време – обичаният сезон на кърлежите (и не само). Ухапването от кърлеж единствено по себе си не е ужасно, а случаите, в които се предават болести от тях са по-скоро редки, само че за сметка на това се лекуват съществено и дълготрайно.

Затова ви припомняме някои значими правила, които да спазвате при захапване от кърлеж .

 Кърлеж iStock/Getty Images

Ако ще посещавате тревисти места, пръскайте се с репелент и други препарати, продавани в аптечната мрежа (гривни, лепенки, етерични масла). След всеки излет на открито преглеждайте кожата и косата си. Ако кърлежът е стоял по-малко от 12 часа , забит в кожата, не може да ви е заразил .
 
Ваденето – в случай че не сте сигурни по какъв начин да извадите кърлежа, по-добре отидете при доктор . Никой няма да ви се смее за това, че баба ви си е вадила кърлежите сама, пък вие отивате на доктор. И това си има пояснение. Бабите ни научиха да задушаваме насекомото с олио , да вземем за пример, и тогава да го извадим. Това обаче го стресира и то може да върне във вас кръв/отрова.-->

 
Решили сте въпреки всичко да го вадите сами – вземете пинсети или някоя от техните разновидности, особено пригодени за вадене на кърлежи. " Кърлеж се вади, като се хваща най-близо до кожата - там, където е хоботчето му, и се дърпа нагоре . Кърлежът не би трябвало да се върти. Ако се скъса хоботчето, то се изважда с чиста игла. Вадещият да внимава да не изцапа ръцете си. Най-хубаво е да се вади с медицински ръкавици и след изваждането на кърлежа да се дезинфекцират ръцете. Мястото , където е бил кърлежът, също се дезинфекцира ”, поучава проф. Тодор Кантарджиев от Иинститута по заразни и паразитни заболявания.
 
Изваденият кърлеж се гори , в случай че не желаете да го занесете в Центъра по заразни и паразитни заболявания , с цел да го изследват. Това може да спести проучване на вас самите. Но експертите по този начин или другояче поучават да се изследва самият ухапан, а освен кърлежът. И двете проучвания се заплащат от Вас.

 кърлеж ThinkStock/Getty Images
Няколко дни след ухапването наблюдавайте мястото . На 25-30 ден от ухапването, на индивида може да се извърши серологично проучване за Лаймска болест за доказване на заболяване или не и предприемане на съответното характерно лекуване. Такива проучвания се правят в Националния център по заразни и паразитни заболявания. Практиката да се приема антибиотик профилактично след захапване от кърлеж е по-скоро непотребна , тъй като нормално той се изписва за пет-седем дни. Ако обаче фактически сте инфектирани с нещо от кърлежа, то курсът на лекуване е много по-дълъг и се работи съгласно съответната конюнктура. 
 
Болестите, които носят кърлежите, са Лаймска болест (която неустановена в точния момент – в случай че не знаем, че сме ухапани или не сме се прегледали – може да стане хронична и труднолечима), Марсилска тресчица , К римска-конго хеморагична тресчица , Хеморагична тресчица с бъбречен синдром , Кърлежов енцефалит , Ку-треска . Няма да ви плашим с следствията от тези болести, тъй като разчитаме, че сте спазили всички препоръки дотук и няма да ви е належащо да знаете повече. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР