Високи наеми и почти никакъв интерес към офиси - това

...
Високи наеми и почти никакъв интерес към офиси - това
Коментари Харесай

24 Родопи: Високи наеми и слаб интерес към офиси в Кърджали

Високи наеми и съвсем никакъв интерес към офиси - това е обстановката в края на предходната и началото на тази година в Кърджали, анализират брокери на недвижими парцели, представени от 24rodopi.com.

Областният град с най-вече „ призрачни блокове “ е на едно от последните места в страната по брой на лица, които публично заявяват приходи от наем на жилище. Според данните от Национална агенция за приходите, в Кърджали едвам 990 души са заявили сходен доход през 2018 година В същото време хиляди жилища стоят празни.

Големите вериги размазаха дребния бизнес

Причината, съгласно брокери, е точно във високите цени на наемите. В момента има застой при този тип покупко-продажби. Обектите, към които пък има минимален интерес, са офисите. Въпреки множеството сходни пространства, отдавани чартърен, те стоят празни. По думите на хората в сектора, това се дължи освен на високите цени, само че и на огромните вериги, които оферират от хранителни артикули до облекла и артикули от всякакво естество. „ Няма условия за развиване на дребния бизнес в областта на търговията “, показват брокери.

Няма наем под 250 лв. на месец

Що се отнася до жилищата чартърен, съгласно организациите за недвижими парцели в Кърджали, в града край Арда няма наем под 250 лева, без значение от местоположението и квадратурата. Ако жилището е ново строителство и е обзаведено, даже със остарели мебели, цените доближават до 450-500 лева Такива жилища се наемат нормално от компании, не от частни лица.

В момента да вземем за пример има разгласи за двустайни и тристайни жилища, ново строителство, обзаведени в центъра, на цени от 450-480 лева на месец или това е 5-6 лева на кв.м.

Тези цени, по отношение на размера на града и стандарта на живот, са високи, разясняват брокери, само че това са цени подбудени най-вече от гурбетчии, които работят на Запад и са вложили парите си в жилища, които са решили да отдадат чартърен. Оказва се обаче, че техният % не е изключително огромен. Повечето притежатели избират да оставят жилището си „ под ключ “, само че не и да го дадат чартърен.

Страх от наематели

В момента, съгласно организациите, в Кърджали съотношението на отдаваните чартърен жилища е 10 000 към 1000 или единствено 1/10 се отдават чартърен. Това се дължи и на недобросъвестните наематели. „ Имаме доста случаи, в които не се пази, не се заплаща постоянно наем и битови сметки. Наскоро даже имаме случай, в който строителни служащи наели жилище, напуснали града, без да заплатят наем и насъбраните сметки, даже зарязали жилището отключено. Хората ги е боязън, по тази причина си пазят домовете и не ги дават чартърен “, разясниха от една от огромните организации за недвижими парцели в града.

Гастарбайтерите подвигнаха цените

Що се отнася до продажбата на парцели в Кърджали, тя също е в застой. Цените са извънредно високи и заради тази причина купувачите се отдръпнаха. В момента те варират сред 600-650 евро на кв.м. Става въпрос за ново строителство в централната част на града. „ Такива цени са неприемливи за нашия град, само че ги има. Сделките, които реализираме, са до 500 евро на кв. м, само че и там има застой “, настояват брокери. Едно от обясненията е още веднъж в гурбетчийското евро.
Поради високите цени на новото строителство се търси най-вече панел, изключително желани са санираните блокове, или монолит - остаряло строителство, само че там покупко-продажбите са надалеч по-малко.
Има и значително случаи, в които локални хора, работещи на Запад, избират да вложат спестените пари в парцел в огромните градове като Пловдив и София.

Какво ще се случва в Кърджали?

" Когато в централната част на Кърджали одобрен строител ти предлага жилище за 500 евро на квадрат, неуместно е в квартала на безредното строителство " Възрожденци " да платиш 400 евро. Подпишеш ли прелиминарен контракт, следи от първа копка до покрив и слагане на дограма по какъв начин го вършат и с какви материали. Фирмата постоянно има значение. Винаги би трябвало да знаеш какво ще виждаш след време от терасата си... Това са част от нещата, които споделяме на нашите клиенти. Прогнозата за лято`2020 са за порядъчен брой продажби в Кърджали. Ще купуват освен гурбетчии, само че и хора със спестени пари, които нямат хрумвания за бизнес, а влогът в банка не носи нищо ", акцентира брокер.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|Контакти
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР