Високата цена на природния газ се отразява и на нашата

...
Високата цена на природния газ се отразява и на нашата
Коментари Харесай

Готвят до 30-40% ръст в цените на консервите

Високата цена на природния газ се отразява и на нашата индустрия, само че той не е главно перо в нея, разяснява Стойко Кировски, ръководител на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци (СППЗ), представен от agrozona.bg. Той е застъпен в себестойността на консервите сред 5 и 10% според от типа консерва, добавя той. " Бурканите в последната година нарастнаха с към 85%. Сега, в случай че се увеличи газът, повишаването на бурканите няма да е малко, несъмнено в границите на 30-40% ще има нарастване на цената ", счита ръководителят на СППЗ.

" Обезпечеността с българска суровина за преправка не е задоволителна, в никакъв случай не е задоволително, тъй като доста малко хора гледат, изключително зеленчуци. Поради неприятната политика на нашата страна в това отношение, субсидирането, производството се свива всяка година с 20-30%, изключително при тези хора, които гледат зеленчуци с доста служащи. Голяма част от производителите даже се отхвърлят. Например, производството на пипер през тази година ще намалее с най-малко 30% ", разяснява Стойко Кировски.

Затова и от ден на ден преработвателни предприятия търсят метод да се оправят по своя рецепта - някои внасят от прилежащи страни. Най-често се работи с Гърция, Македония, Сърбия, Турция, които са близки дестинации, тъй като суровината би трябвало да е прясна.

Поради обстоятелството, че в България инфлацията е доста по-голяма от инфлацията в Европа и в Съединени американски щати, на процедура нашите артикули с високата си себестойност към този момент не са конкурентни на европейския и на американския пазар, твърди Кировски. По думите му поради високите цени към 40% от износа на консерви е спрял. Очаква се и предприятията, които са най-вече с експортна устременост, да отчетат по-лоши резултати в края на годината.

" В Европа могат да одобряват едно нарастване на цената на нашите консерви от 8 до 10%, само че ние желаеме да ги вдигнем с 30-40%, тъй като не ни излиза другояче сметката при тези стойности на опаковки, на труд, на всичко ", безапелационен е Стойко Кировски. Българските консуматори обаче не могат да се лишат от родната консервна продукция и макар негодуванието в смяната на етикета, не престават да купуват и при новите цени.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР