Високата скорост не е основна причина за инцидента в село

...
Високата скорост не е основна причина за инцидента в село
Коментари Харесай

Високата скорост не била причина за инцидента в Хитрино

Високата скорост не е съществена причина за случая в село Хитрино. Това разгласи заместник-управителят на " Булмаркет " Светослав Първанов по време на конференция по проблема " Хитрино ", оповестява БГНЕС.

Припомняме, влакова комбинация с пропан-бутан и пропилен на компания " Булмаркет " дерайлира и се взриви на гара Хитрино на 10 декември 2016 година. Седем души починаха и 29 бяха ранени.

Първанов разяснява, че съгласно заключението на последните експертизи по делото на Шуменския областен съд, положението на железопътната инфраструктура е извънредно неприятно.

" Сменената с нова през 1987 година стрелка № 5, както и секторът към нея не са ремонтирани нито един път, в осъществяване на наложителните правила по сигурност с осъществяването на по този начин наречените планови и междинни поправки както и възобновяване ", добави той.

Първанов изясни, че те са наложителни в един избран интервал от време или в случай че по пътя са минали несъмнено количеството товари. По негови думи седемкратно е надвишено натоварването на тези 240 милиона бруто тона, минали през тази железопътна стрелка. Заявявайки, че това е експертиза на Окръжни Шуменски съд.

" Основният извод на тази експертиза е, че не може да бъде избрана безвредната скорост на прекосяването. Независимо с каква скорост се движи влаковата комбинация, тя е могла да реагира ", съобщи той.

Другата експертиза е открила, че една от цистерните на влаковата комбинация не дава отговор на интернационалния устав за транспорт на рискови товари, разяснява още той.

Първанов изясни, че румънска комерсиална компания е сключила контракт за доставка на газ пропилен с българска рафинерия, според изискванията на този контракт. Като допълнение той почерта, че стоката минава във притежание на купувача на площадката на рафинерията, след натоварване на жп вагони, Превозът е за сметка на румънския покупател, разясни Първанов.

" Румънския покупател подписва контракт с румънски транспортьор, който има задължението да транспортира композицията от България до Румъния, защото румънският транспортьор няма лиценз да прави транспорти на територията на други страни с изключение на на територията на Румъния ", посочи още той.

Първанов уточни, че превозвачът разпорежда тази активност на " Булмаркет ", като те получават една влакова комбинация в гара " Долно езеро ". Пред защита двата вагона са празни, единият е сред локомотивите, а другия е на опашката на влака. Освен тези детайли от преносимия състав, нито един различен детайл не е благосъстоятелност на " Булмаркет ".

" Един от наетите румънски вагони е прословутият пробил се вагон. Той е благосъстоятелност на френска компания. Последният механически обзор на този вагон е осъществен през 2013 година по самодейност на притежателя на вагона. Прегледът се е провел в Румъния в сервиз за ремонт на вагони ", съобщи Първанов.

Издаден е бил документ за валидност, който документ, притежателят го е вписал в Европейския указател, че може да извърши транспорти на рискови товари на територията на Европа, разясни Първанов.

Този вагон не е трябвало да бъде в употреба, че той е регистриран в Европейския указател въз основа на документ, публикуван от компания, която няма право да издава подобен документ. По своята стойност съставлява документ с погрешна стойност, разяснява още той.

Друг значим миг от експертизата бил, че печката не е провокирала гърмежа. Разрушенията, гибелта и контузиите са провокирани от гърмежа, а не от някое друго събитие. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР