Високата скорост е основната причина за тежката катастрофа край Своге

...
Високата скорост е основната причина за тежката катастрофа край Своге
Коментари Харесай

Прокуратурата: Високата скорост е основна причина за катастрофата край Своге

Високата скорост е главната причина за тежката злополука край Своге предишното лято. Това е заключението от следствието до момента, макар че прокуратурата към този момент повдигна обвинявания на общо 8 души, измежду които някогашни шефове от АПИ и длъжностни лица, които са оценявали и приемали изпълнителнието на пътя. Ясно е, че положената пътна настилка не отгаваря на рецептата, заложена от възложителя. Това автоматизирано значи, че и шефовете от АПИ не са си свършили работата, само че и фирмата-изпълнител " Трейс " е икономисала от качествена настилка.
Въпреки това представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова съобщи през днешния ден, че в случай че водачът на рейса не е карал с превишена скорост, най-вероятно случаят е можел да бъде предотвратен.
До през вчерашния ден единствено водачът на рейса бе обвинен, напомни Арнаудова, само че към този момент има доказателства за длъжностни закононарушения на още 7 лица.
Междувременно бяха доказани първичните ни заключения, че главната причина за настъпването на тежкият пътен случай е нарушаването на разпоредбите за придвижване по пътищата от страна на водача на рейса, означи представителят на основния прокурор. Арнаудова напомни, че откритата скорост, с която се е движел водачът на рейса, е била 53,5 км/ч, при оптимално допустимата скорост в този сектор 40 км/ч. Арнаудова посочи, че в случай че той се беше движил с тази позволена скорост, щеше да може да вземе завоя надясно без да навлезе в насрещната пътна лента и да предотврати настъпването с конфликта с двата товарни автомобила.
Акцентите във вчерашните обвинявания се изведоха най-много от експертизите, които бяха предоставени и от страна на Софийска градска прокуратура и от страна на Окръжна прокуратура – София, които откриха неприятно качество на пътната настилка, добави Арнаудова.
По думите й напъните на прокурорите са траяли в търсенето на повода за полагането на тази некачествена настилка и са стигнали до доказателства за това, че голям брой длъжностни лица са нарушили служебните си отговорности, в детайли регламентирани в голям брой нормативни актове, в това число и европейски такива.
В резултат на което са позволили да бъде положена настилка, която не дава отговор на рецептата, която е заложена и от възложителя и която се изисква по силата на закон и която е подсигурила, в случай че беше спазена, здравето и живота на хората, означи Арнаудова.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР