Високата предизборна бариера на тези избори представлява сериозен проблем за

...
Високата предизборна бариера на тези избори представлява сериозен проблем за
Коментари Харесай

Сова Харис: В европарламента ще влязат кандидати на 3 партии

Високата предизборна преграда на тези избори съставлява сериозен проблем за всички политически партии у нас, като се изключи трите систематични ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Ако в предизборния интервал не се конструират нови обединения, допустимо е в Европейския парламент да влязат единствено претендентите на главните 3 субекта.
Съотношението сред тях сега допуска приемането на 7 мандата за ръководещите, 6 за главната съпротива и 3 за непрекъснатия медиатор сред тях.

Последният мандат се обрисува в закръгленията на резултата сред тях или във опцията някой от останалите субекти да прескочи бариерата. Лансираната концепция за коалиция формат вид ЕНП също може да даде спомагателен бонус за ръководещите.

В интервала 6-11 март 2019 година организация СОВА ХАРИСТМ организира представително за пълнолетното население на страната изследване измежду 1000 български жители по метода на стандартизираното face-to-face изявление в дома на респондента.

Основната конспирация в предстощяите избори за Европейски парламент се състои във въпроса за спечелилия. Поради това изборите могат да се характеризират като дуел на върха. Изходът от тях към момента е отворен. С наближаването на датата на вота ситуацията се подгрява и двете водещи политически сили притеглят все по-голяма поддръжка. Конфронтацията сред тях усилва този резултат. За интервала от месец януари до в този момент декларираните последователи на ГЕРБ се усилват с 3% и доближават до 23% от гласоподавателите. Българска социалистическа партия прибавя 1% и поддръжката й доближава до 19,4%.

Проучването обгръща интервала на напускането на Народното събрание от депутатите на социалистите и съпътстващата този акт остра дискусия. Мобилизацията измежду последователите и на двата лагера е на високо равнище, само че по-голямата атмосфера над електоралното ядро на ГЕРБ води до по-голямо нарастване.

Бурите, които бушуват в интернационален проект, стряскат българските гласоподаватели и евентуално заради това забележителна част от тях се ориентира към по-умерен жанр при решение на политическите проблеми. Поне към този момент протестният избор по отношение на ръководещите се лимитира в границите на последователите на опозицията.

Ако се доверим на преценката, че в изборите ще вземат присъединяване тези, които в този момент зявяват, че сигурно ще гласоподават, то изборната интензивност ще бъде по-малка от декларираната в директния електорален въпрос - тя пада под 50% от действителните гласоподаватели. И в този случай обаче съотношението сред водещите политически сили се резервира: за ГЕРБ 16% от всички гласоподаватели против 14% за Българска социалистическа партия. Промяната по отношение на месец януари е забележителна – тогава Българска социалистическа партия имаше 1% преднина и поддръжка от 13% против 12% за ГЕРБ.

Периодът на осъществяване на проучването на терен не обгръща следващия скандал, обвързван с опрощаването на дъгловете на мюфтийството, който може да докара до нови промени в настройките на гласоподавателите.

Политизацията на публичното мнение води и до повишение на заявената поддръжка и на останалите политически сили. При Движение за права и свободи тя доближава до 7,3% от гласоподавателите. Партиите от обединението на Обединените патриоти този път по настрана биха получили: Атака и Вътрешна македонска революционна организация по 1,9%, а НФСБ – 0,8%. За последните два месеца означаваме по-голям растеж за воеводите, които започнаха предизборната си акция, центрирана върху фигурата на досегашния си евродепутат Ангел Джамбазки.

Стабилно е наличието на партия „ ВОЛЯ “, която с новата си коалиция минава границата от 2% електорална поддръжка. Очевидно варненският предприемач продължава да управлява изборната ниша, посредством която съумя да предодолее бариерата и за българския парламент.

Приблизително в този размер е и ядрото на подкрепящите „ Демократична България “. Съюз на демократичните сили със своите 1,2% последователи и АБВ с 0,8% съставляват интерес за вероятно съдружно партньорство.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР