Високата консумация на захар води до редица заболявания, показва ново

...
Високата консумация на захар води до редица заболявания, показва ново
Коментари Харесай

Проучване: Високият прием на захар води до рак, инфаркт и депресия

Високата консумация на захар води до редица болести, демонстрира ново изследване на Китай и Съединени американски щати, оповестено в списание The BMJ. 

Изследването включва обзор на 73 мета-анализа, включващи 861 изследвания. 

Проучванията демонстрират негативните резултати от несъразмерния банкет на захар върху здравето, които дават рекомендации за ограничение на потреблението на добавена захар до по-малко от 10% от дневния калориен банкет на човек.

Тя понижава възприятието на вкус и покачва изгарянето на калории

Прекомерният банкет на захар води до болести като диабет, подагра, затлъстяване, високо кръвно налягане, инфаркт, инсулт, рак, астма, кариеси, меланхолия и ранна гибел.

Авторите на проучването се концентрират към свободните захари - добавени по време на обработката на храните, опаковани като трапезна захар, подсладители, естествено срещащи се в сиропи, мед, плодов сок, зеленчуков сок, пюрета. 

Средно 44% от дамите с рак на гърдата са имали рецепта за хормонални контрацептиви

В тази категория не се включват захари, естествено срещащи се в млечните артикули или в плодовете и зеленчуците.

“Проучването дава потребен обзор на настоящото положение на науката за потреблението на захар и нашето здраве. То удостоверява следното, че яденето на прекалено много захар евентуално ще аргументи редица здравословни проблеми “, сподели доктор Мая Адам, шеф на Health Media Innovation и клиничен помощник по педиатрия в Медицинския факултет на Станфордския университет. 

Лабораторни проучвания върху животни демонстрират, че заместителят на захарта кара тромбоцитите да се съсирват по-лесно

„ Проучвания като това са потребни при съветването на пациентите, че видимо дребни промени, като унищожаване на непотребната захар като подсладени питиета, могат да имат доста и позитивно усъвършенстване на здравето “, сподели медицинският анализатор на Си Ен Ен доктор Леана Уен, доктор към Спешна помощ и професор по публично здраве в университета Джордж Вашингтон, която не е взел участие в изследването.

Доказателствата с умерено качество допускат, че участниците с най-висока консумация на подсладени със захар питиета имат по-високо телесно тегло от тези с най-нисък банкет.

Според него частта от мозъка, участваща в обработването на информация и вземането на решения, е изключително наранена, след използването на избрани храни

„ Като откривател в региона на храненето, който е взел участие в Консултативните комитети по диетични насоки на Съединени американски щати през 2010 година и 2020 година, мога да потвърдя, че приемът на захар в Съединени американски щати е повече от два пъти целесъобразното количество. Докато директното влияние на захарта сама по себе си предлага минимални, в случай че има такива, хранителни изгоди, тя в допълнение замества храните, които го вършат “, сподели Линда Ван Хорн, професор по превантивна медицина в Медицинския факултет на Фейнберг към Северозападния университет. 

Връзката сред захарта и заболяванията

Доказателствата за връзката сред свободната захар и рака са лимитирани и спорни и се нуждаят от повече проучвания, споделиха създателите на проучването.

Констатацията на изследването обаче демонстрира, че има известните резултати на захарта върху тежестта - високата консумация на захар е обвързвана със затлъстяването, което е мощен рисков фактор за разнообразни типове рак. Същото важи и за сърдечно-съдовите болести.

Ботоксът е много известен измежду множеството дами като намеса срещу бръчки

Установено е, че мощно модифицираните храни, които могат да съдържат доста свободна захар, усилват възпалението, рисков фактор за меланхолия.

„ Въглехидратите от цялата храна лишават повече време, с цел да се разградят до елементарни захари, а част от тях – фибрите въобще не могат да бъдат разградени. Това значи, че пълнозърнестите, непокътнати зърна не предизвикват същите пикове в кръвната захар, които изпитваме, когато ядем елементарни захари “, сподели Адам.

Колко би трябвало да бъде приемът на захар

Хората би трябвало да лимитират приема на захар до по-малко от 25 грама или към 6 чаени лъжички дневно. Толкова доста захар има в 2 ½ бисквити с късчета шоколад и към 1 ½ супени лъжици мед. Една поничка има към 15 до 30 грама захар.

Авторите също по този начин предлагат понижаване на потреблението на подсладени със захар питиета.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР