Високата избирателна активност изисква отговорна кампания на държавата за увереност

...
Високата избирателна активност изисква отговорна кампания на държавата за увереност
Коментари Харесай

Президентът: Предстоящите избори трябва да излъчат управленско мнозинство с висока легитимност

Високата изборна интензивност изисква виновна акция на страната за убеденост в честността, прозрачността и достъпността на изборния развой, съобщи президентът

От голямо значение е идните парламентарни избори да излъчат стабилно и отговорно управническо болшинство, което да се заеме с неотложните промени и вземането на стратегически за страната ни решения. Затова е значимо да има висока изборна интензивност, с цел да се употребява ръководещото болшинство с висока легитимност. Това съобщи президентът Румен Радев на работна среща на „ Дондуков “ 2 с представители на институциите, виновни за подготовката и провеждането на идните на 2 октомври предварителни парламентарни избори. В срещата участваха ръководителят на Централната изборна комисия Камелия Нейкова, представители на управлението на ЦИК, служебният заместител министър-председател по публичния ред и сигурност и длъжностен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, служебният заместител министър-председател по икономическите политики и длъжностен министър на превоза и известията Христо Алексиев, министърът на външните работи Николай Милков, както и представители на Министерството на електронното ръководство, Главна дирекция „ ГРАО “ в Министерството на районното развиване и благоустройството и на „ Информационно обслужване “ АД.

Държавният глава уточни, че високата изборна интензивност изисква както дейна акция на партиите и претендентите за народни представители с ясни стратегии и послания за привличане на гласоподаватели, по този начин и виновна работа на изборната администрация и страната, даващи убеденост в честността, прозрачността и достъпността на изборния развой.

„ Машинното гласоподаване потвърди своята успеваемост за фрапантно понижаване на недействителния избор, както и на броя на сбърканите и манипулирани протоколи, способства и за понижаване на купения избор “, означи президентът. Той открои потребността от ясна методика и обществени и транспарантни дейности, които да дадат убеденост на партиите и жителите в неналичието на каквито и да е операции по машините на всички стадии от подготовката и провеждането на изборите. Държавният глава прикани и за дейна осведомителна акция за машинното гласоподаване, като изрази вяра разяснителните материали за тази акция да бъдат направени в точния момент и медиите да се ангажират с тяхното регулярно лъчение.

Президентът напомни, че изборите, проведени предходната година от двете служебни държавни управления, демонстрират, че е допустимо да се води резултатна битка против купения избор. „ Борбата с това неприемливо за една демократична страна събитие ще бъде приоритет и на настоящето държавно управление “, уточни Румен Радев. По думите му органите на реда са натрупали опит и имат капацитета освен да обезвреждат купувачите на гласове на терен, само че и да стигнат до самите източници на това финансиране.

„ И тази година чакам всеки българин зад граница, без значение къде се намира, да има опция да упражни своя избор “, сподели още президентът и уточни, че чака за това да способства Министерството на външните работи благодарение на държавната администрация, а Централната изборна комисия, натоварена с главната отговорност за изборния развой, с дейната поддръжка на изпълнителната власт, да организира избори при допустимо по-висока изборна интензивност.

Председателят на Централната изборна комисия Камелия Нейкова изрази мнение, че срещата при президента слага началото на дейно взаимоотношение сред институциите за решение на въпросите, свързани с подготовката на изборите. „ Гражданите би трябвало да могат да упражнят изборното си право умерено и без каквито и да е подозрения в изборния развой “, уточни Нейкова.

Служебният заместител министър-председател по публичния ред и сигурност и длъжностен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев съобщи, че ще бъде направено всичко допустимо за свободното и транспарантно практикуване на правото на глас. „ Всички положителни практики от предните два кабинета ще бъдат приложени “, увери Демерджиев. Той открои и упоритостта на Министерство на вътрешните работи лицата, виновни за изкривяването на вота и дискредитирането на изборния развой, да бъдат разкрити и изправени пред закона.

Министърът на външните работи Николай Милков регистрира осъщественото досега от министерството за вота в чужбина и уточни, че се чака разкриването на към 750 секции зад граница. По думите му министерството е квалифицирано предвид на епидемиологичната конюнктура в обособените страни, както и с произлизащите от войната в Украйна провокации. В Русия се чака да има три изборни секции, а в Украйна е поискано подпомагане и единодушие за откриване на изборни секции, като там ще се разчита и на огромната локална българска общественост.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР