Високата инфлация и ниските доходи предизвикаха протестите на синдикатите, които

...
Високата инфлация и ниските доходи предизвикаха протестите на синдикатите, които
Коментари Харесай

Експерт: Хората с по-ниски доходи страдат повече от инфлацията

Високата инфлация и ниските приходи провокираха митингите на синдикатите, които упорстват за отбрана на приходите и работните места.

" Това зависи от кошницата, въз основата на която изчислявате инфлацията. Ако в нея се включват артикули, чиито цени нарастват по-бързо, може да бъде повече, и противоположното. Така че това е малко относителна мярка. За някои групи от популацията, според от структурата на тяхното ползване, инфлацията може да бъде по-голяма. Обикновено хората с по-ниски приходи страдат повече от инфлацията ", каза макроикономистът проф. Ганчо Ганчев в студиото на " България заран " по Bulgaria On Air.

Според него има две пояснения за повишаването на цените.

" Едното е, че е подбудено от несъразмерното отпечатване на пари и повишаване на търсене, а другото е, че повишаване на разноските е основно обвързвано с силата. Когато тя нараства - всички артикули стартират да усилват своите цени. Тъй като България е във валутен ръб, нямаме огромни благоприятни условия за инфлацията, която да е подбудена от отпечатване на пари ", добави проф. Ганчев.

Той напомни, че в някои страни, които са в еврозоната, инфлацията е 7-8%.

" Причината е, че покачването на енергийните цени се отразяват по друг метод на стопанските системи. Има страни, които са се отказали от всевъзможен съветски газ. Ние сме мощно подвластни от интернационалните цени и у нас енергийният бранш е мощно монополизиран, в сравнение с другите балкански страни. А ескалацията, която стартира в Украйна, явно ще бъде неподходяща, вероятно цените на енергоносителите ще продължат да порастват, макар че никой не може да каже какъв брой ", подчерта макроикономистът.

И счита, че може да се компенсират несъразмерните разноски за сила.

" Когато има инфлация, изключително уязвими са хората с закрепени приходи - пенсии, обществени помощи, защото там няма пазарен механизъм за повишаване на тези приходи. А при бързите заеми нещата са доста комплицирани, тъй като страната няма метод да се намеси, защото самата опция за даване на такива заеми е регламентирана със закон. Всички тези реклами, които ви споделят, че надали не тези заеми са безвъзмездни - не са правилни ", добави проф. Ганчо Ганчев.

Той посъветва хората да бъдат деликатни.

" Истински високите сметки за парно и така нататък към момента не са пристигнали, само че обстоятелствата демонстрират, че хората доста постоянно употребяват такива заеми за отмора, закупуване на домашен уреди, което в тази обстановка не е рационално ", посочи макроикономистът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР