Високата инфлация е основната пречка пред присъединяването на България към

...
Високата инфлация е основната пречка пред присъединяването на България към
Коментари Харесай

Агенция "Фич" очаква инфлацията да отложи влизането ни еврозоната

Високата инфлация е главната спънка пред присъединението на България към еврозоната от 1 януари 2024 година, каквато е поставената от София цел. Това разяснява " Фич " (Fitch Ratings). В собствен разбор рейтинговата организация предвижда, че въвеждането на еврото у нас ще бъде отсрочено. Според " Фич " политическата рецесия не е повлияла изключително на процеса за подготовка за приемане на еврото, само че бързият растеж на цените се обрисува като главен проблем. 
 
Според критериите за приемане в еврозоната страната претендент би трябвало да демонстрира ценова непоклатимост, тъй че инфлацията да не надвишава с повече от 1,5% стойностите в 3-те страни с най-ниска инфлация. Досега е имало прецеденти с приемане на претенденти, чиято инфлация леко надвишава " летвата ". Такъв е казусът с новоприетата във валутния клуб Хърватия. У нас обаче този индикатор е надалеч от " островите на непоклатимост " в еврозоната и няма изгледи скоро да се вместим в мечтаните параметри.
 
Поне такова е мнението на рейтинговата организация. Отделен проблем е, че България не е подготвена с приемането на пакета закони, които са изискване за влизането в еврозоната. Наскоро финансисът Любомир Дацов уточни, че основни са три закона. Става дума за промени в Закона за Българска народна банка, за ограниченията против прането на пари, Търговския закон. Предсрочното закриване на Народното събрание към този момент е решено. До края на 48-ия парламент остават няколко дни, в които е невероятно значимите законови промени да бъдат признати.  
 
Българската страна към този момент се приготвя за въвеждането на два типа цени - в лв. и в евро. Това пък сподели по-късно вицепремиерът по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов пред Нова телевизия. За да се пристъпи към този стадий обаче, плануваното за 2024 година влизане на България в еврозоната би трябвало да бъде дефинитивно утвърдено от Съвета на Европейски Съюз. Според графика решение се чака през юли, а ако то е позитивно, цени и в двете валути биха се въвели от август.
 
Въпреки прогнозите на специалистите Атанас Пеканов към момента наподобява оптимист за възможностите на страната да се оправи с инфлацията и да се причисли към еврозоната през 2024 година По думите му България може да изиска ексклузивен отчет за готовността си за влизане във валутния съюз през март или април, само че за задачата, с изключение на критериите за инфлацията, би трябвало да е приела три закона. 

Източник: Екон.бг
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР