Високата инфлация е основната пречка пред присъединяването на България към

...
Високата инфлация е основната пречка пред присъединяването на България към
Коментари Харесай

Fitch отписа влизането на България в еврозоната след 11 месеца

Високата инфлация е главната спънка пред присъединението на България към еврозоната от 1 януари 2024 година, каквато е поставената от София цел. Това разяснява Fitch Ratings. В собствен разбор рейтинговата организация предвижда, че въвеждането на еврото у нас ще бъде отсрочено.

Според Fitch политическата рецесия не е повлияла изключително на процеса за подготовка за приемане на еврото, само че бързият растеж на цените се обрисува като главен проблем. 

Според критериите за приемане в еврозоната страната претендент би трябвало да демонстрира ценова непоклатимост, тъй че инфлацията да не надвишава с повече от 1.5 прочие пункта стойностите в  3-те страни с най-ниска инфлация.
Досега е имало прецеденти с приемане на претенденти, чиято инфлация леко надвишава " летвата ". Такъв е казусът с новоприетата във валутния клуб Хърватия. Но у нас този индикатор е надалеч от " островите на непоклатимост " в еврозоната и няма изгледи скоро да се вместим в мечтаните параметри. Поне такова е мнението на рейтинговата организация.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР