Високата инфлация е една от причините са намаления интерес за

...
Високата инфлация е една от причините са намаления интерес за
Коментари Харесай

Прогнозират спад на цените на недвижимите имоти в Австрия


Високата инфлация е една от аргументите са понижения интерес за придобиване на недвижими парцели. Трудностите във финансирането, изпитвани на първо място от от междинната класа австрийци, ще промени пазара за недвижими парцели, предвиждат 600 интервюирани специалисти от " Ремакс ", оповестява ежедневникът " Курир ". Това ще промени доста редица параметри спрямо 2022 година. Според тях търсенето ще спадне с 11,2 % спрямо 2022 година, като в същото време предлагането ще се усили със 7,6 %. Това не е причина за безпокойствие, защото през последните две години разликата сред търсене и предложение беше огромна, разясняват специалистите.

Според прогнозата цените също ще тръгнат надолу. Специалистите чакат спад за цялата страна и всички типове недвижими парцели от приблизително 6,8 %, който се колебае според от района и типа неподвижен парцел. Ценовата наклонност при жилищните парцели за първи път е към намаляване от 2015 година до през днешния ден.

При тях най-силен е спадът на търсенето в междинния ценови сегмент – 9,9 %, до момента в който във високия ценови сегмент той е 9,5 %. Най-нисък е спадът в ниския ценови сегмент – 4,6 %. Предвижда се спад от 3,4 % и в търсенето и на изключително първокласни жилища.

Друга е наклонността при наемните жилищни обекти. Интересът в този сегмент нараства, изключително за жилища в централните градски региони и  в крайградските региони. Изводът на експертите от Ремакс е, че тези трендове ще покачат още веднъж интереса към закупуване на жилища като инвестиция.

Инфлацията в Австрия, въпреки и намаляваща, се е задържала в последното тримесечие на 2022 година на високо ниво, излиза наяве от известие на статистическата работа на страната " Статистик Аустрия ".  През декември тя е била 10,2 % на годишна база, през ноември – 10,6 %, а през октомври 11 % по отношение на същия месец на 2021 година. Според шефа на Статистик Аустрия Тобиас Томас главната причина за спада през декември е действието на " спирачката на цената на тока ", задействана през последния месец на годината.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР