Висок, несръчен компютърджия, който изпитва затруднения в общуването - Джеймс

...
Висок, несръчен компютърджия, който изпитва затруднения в общуването - Джеймс
Коментари Харесай

Кой е белият мъж, който съди "Гугъл" за дискриминация

Висок, некадърен компютърджия, който изпитва усложнения в общуването - Джеймс Дамор признава, че изцяло влиза в този стандарт. След плевел скандал в Силициевата котловина това лято, той към този момент е прочут като мъжът, който съди " Google " за дискриминация против белите мъже и хората с консервативни възгледи.

Той възмути сътрудниците си с вътрешна паметна записка, в която приписваше разликите в позициите и заплащането при дамите и мъжете на биологическите им характерности. По-късно тя бе публикувана обществено, а " Google " го уволни, задето популяризира полови стандарти. (Повече за това какво тъкмо гласи текстът четете тук.)

" Наистина не мислех, че ще избухне по този начин ", споделя 28-годишният мъж пред в. " Гардиън ", който е написал просторен етюд за него. " Загубих си съня и апетита ". Той счита, че не е решил вярно по какъв начин ще бъдат интерпретирани думите му и даже няколко месеца по-късно - без работа и в " черния лист " на цялата промишленост, още не схваща по какъв начин е разпалил такива яростни разногласия.

Израснал в предградие на Чикаго, Дамор е проговорил по-късно от предстоящото, само че пък демонстрира изненадващи гении. На 11 открива увлечението си по шаха, а година по-късно играе на четири дъски по едно и също време със завързани очи. Добър е в програмирането и в компютърните страгически игри. Завършва изчислителна биология в Принстън и Масачузетския софтуерен институт и стартира докторантурата си в Харвард. Едва тогава бива диагностицитиран с лека форма на " високофункционален аутизъм ". На въпрос дали му е мъчно да поддържа връзка с другите, той отвръща " Не зная по какъв начин да дефинира какво е " мъчно ", защото не знам какво е междинното ". Но не обича празните приказки и признава, че евентуално поради положението си има малко другари. Не е уведомил " Google " за него, защото не го е считал за належащо.

Дамор напуща Харвард, откакто " Google " му предлага летен стаж със заплата над 100 000 $ и прави кариера в компанията - при започване на 2017 година към този момент управлява планове, свързани с търсачката и заплатата му може да доближи и 300 000 годишно.

По това време обаче той открива, че е неудовлетворен от опитите на компанията да притегли повече представители на малцинствата и повече дами - и то поради метода, определен от управлението. Това го кара да напише документа, който ще промени целия му живот.

Паметната записка на Дамор упреква " Google ", че общуването в компанията се е изродило до " ехтене стая ", която попречва откровените полемики, и твърдеше, че казусът с неналичието на задоволително дами в софтуерната промишленост се дължи и на биологическите разлики сред двата пола.

Дамор даваше няколко рекомендации за битка с това, измежду които: тъй като дамите са по-емпатични и склонни да работят в екип, този вид действия могат да бъдат разширени; дамите са по-склонни към тревога, т.е. стресът на високите постове би трябвало да бъде понижен, с цел да могат те да се развиват умерено на тях; стандартите във връзка с ролята на мъжете също би трябвало да бъдат разчупени – в случай че те имат право да са " по-женствени ", разликата сред двата пола ще намалее, което ще понижи и пропастта в представянето им на работния пазар.

Мнението му възпламенява сътрудници и мениджъри, мнозина от които считат, че той няма право да го показва и че не биха желали да работят повече с него. Публичният скандал утежнява нещата още повече. Приятелката на Дамор, която също работи в софтуерната промишленост и се дефинира като феминистка, счита, че той е доверчив и е сбъркал. Въпреки това тя пази половинката си и е на мнение, че уволнението му е било прекомерно строго наказване от страна на " Google ".

" За да можеш да предвидиш полемиките те, би трябвало да можеш да предвидиш прочувствените реакции на хората. А аз не съм добър в това, въпреки че се изучавам ", споделя Дамор.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР