Висок 11 метра православен кръст бе осветен в землището на

Висок 11 метра православен кръст бе осветен в землището на ...

В село, родено от „греховна любов“, вдигнаха 11-метров кръст СНИМКА.


Висок 11 метра православен кръст бе осветен в землището на чирпанското село Зетьово, изграждането му е продължило близо 3 години, като инициативата е на кмета Иван Ганев, а нарочната подписка подкрепили над 730 от жителите, пише "Български новини".

Проектът е дарение на семейство Гергана и Пламен Василеви, а градежът е дело на „Тракийски строител“, чийто собственик е Николай Генчев е с местни корени. Със зетьовски произход са и украсилите го художници Яница Славчева и Никола Невенов.

Над 1 200 са жителите на селото, което е създадено в началото на ХVІІ в и според легендата се родило в резултат на „греховна любов“, дала и първото му име „Енище“, което в буквален превод означава селото на зетя.

В селото има православен храм ”Възнесение Господне“ или още „Свети Спас”, издигнат през 1872 г. от юговския майстор Димитър Стойчев /Виничкин/, в чийто основи при строителството бликнало изворче, за него местните твърдят че има лековита вода. Преди няколко години храмът е бил цялостно реставриран с подкрепата на швейцарската агенция за развитие и сътрудничество.

Новият кръст е ситуиран на един от трите хълма край Зетьово, теренът е частна собственост.

 


Източник: blitz.bg