Вискокопроизводителната машина Blueback стъпва на HPE Cray EX4000Суперкомпютърът Blueback носи

...
Вискокопроизводителната машина Blueback стъпва на HPE Cray EX4000Суперкомпютърът Blueback носи
Коментари Харесай

Военните на САЩ се подсилват със 17,7 Pflops суперкомпютър

Вискокопроизводителната машина Blueback стъпва на HPE Cray EX4000

Суперкомпютърът Blueback носи името на фамозна американска подводница
(снимка: Jonathan Holloway / Министерство на защитата на САЩ)

Министерството на защитата на Съединени американски щати (DoD) разгласи проекти за внедряване на нова суперкомпютърна система като част от Програмата за рационализация на високопроизводителните калкулации (HPCMP).

Комплексът Blueback, наименуван по този начин в чест на американската подводница USS Blueback (SS-581), ще бъде ситуиран в ресурсния център за суперкомпютри на DoD (Navy DSRC), който се ръководи от Командването на морската метеорология и океанография (CNMOC).
още по темата
Този нов суперкомпютър ще размени три остарели изчислителни комплекса в HPCMP екосистемата. Blueback стъпва на платформата HPE Cray EX4000 и включва процесори AMD EPYC Genoa, 128 хибридни ускорителя AMD Instinct MI300A (APU) и 24 ускорителя Nvidia L40, свързани посредством 200G Cray Slingshot-11 интерконект.

Blueback ще предложи вместилище Cray ClusterStor E1000 Lustre с потенциал от 20 PB, в това число 2 PB пространство, основано на NVMe SSD. Обемът на систематичната памет е 538 TB. Общият брой на изчислителните ядра ще доближи 256 512.

Очаква се суперкомпютърът Blueback да проработи през 2024 година Между другото, напълно неотдавна DSRC на военно-морските сили на Съединени американски щати получи HPC системата Nautilus с продуктивност 8,2 Pflops. Тя има 176 128 ядра и 382 TB памет.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР