Вирусолозите прогнозираха втора вълна от инфекции с COVID-19 още преди

...
Вирусолозите прогнозираха втора вълна от инфекции с COVID-19 още преди
Коментари Харесай

Втората вълна на коронавируса е на прага

Вирусолозите предвидиха втора вълна от инфекции с COVID-19 още преди месеци. Колкото по-малко се съблюдават обществените рестрикции, толкоз повече нараства заплахата от наново експлоадиране на пандемията, споделяха те и в този момент излиза, че предизвестието им е било целесъобразно. Германия, Испания и Гърция бяха първите, които разхлабиха строгите ограничения. В доста страни магазините и заведенията за хранене отвориха още веднъж. След като в Австралия бяха регистрирани голям брой инфекции на посетители на питейни заведения и нощни заведения, държавното управление още веднъж стегна ограниченията. Междувременно СЗО предизвестява, че е изцяло допустимо коронавирусът да не изчезне в никакъв случай, пишат от  " Дойче веле ".

Хората още веднъж желаят да пътуват и по този начин броят на инфекциите продължава да нараства. В Германия в края на юли беше регистриран сериозен скок в броя на новорегистрираните случаи. Коефициентът на репродукция също набъбна. Той мери какъв брой хора заразява един разболял се от COVID-19.
В края на юли коефициентът в Германия надмина 1. Това значи, че вирусът още веднъж се популяризира по-интензивно. Отговорност за това евентуално носят и многото туристи, които се събират на огромни групи, въпреки пандемията надалеч да не е отминала. Ако броят на инфекциите намалее, това ще е сериозен триумф. Ако обаче коефициентът на репродукция продължи да се усилва, втората вълна е неизбежна.

СЗО: Пандемията продължава да се форсира

Напоследък най-драматичен е растежът в Съединените щати и Бразилия, следвани от Индия и Южна Африка. Само в Бразилия над два милиона души са инфектирани с вируса. Според бразилското министерство на опазването на здравето, на 28-и юли е имало 2 422 375 инфектирани с COVID-19.

Дефиниция за втората вълна няма

Международен стандарт за дефинирането на възможна втора вълна няма. В имейл до Дъждовни води представителят на СЗО Кристиан Линдмайер написа: " Терминът се отнася до нови огнища, зародили след първоначалия спад. Същото се отнася и за третата вълна ".

Учените съпоставят ковид с испанския грип, който върлува в интервала 1918-1920 година и по данни на СЗО лишава живота на сред 20 и 50 милиона души. Той минава през три талази, като втората е надалеч по-тежка от първата и лишава живота на доста повече хора. Между другите етапи на разпространяване вирусът мутира. Подобен сюжет не е изключен и за COVID-19.

В най-хубавия случай при разновидностите вирусът отслабва. За да се случи това обаче трябва доста хора да са построили имунитет против него. Учените към момента не знаят по какъв начин ще се развие  SARS-CoV-2.

Човешкият организъм построява имунитет против множеството вируси. След като един път се заразят, хората развиват антитела и по този метод не могат наново да боледуват. Дали обаче това се случва трайно и при ковид, към момента е неразбираемо. Констатират се от ден на ден случаи на болни от COVID-19, при които след няколко месеца не се откриват антитела. Това би могло да значи, че тези хора са податливи към наново заразяване.

В пика на пандемията имаше редица отзиви, че единствено така наречен стаден имунитет може да ограничи разпространяването на болестта. Това значи, че сред 70 и 90 % от популацията би трябвало да са построили имунитет против вируса, с цел да не може той да се популяризира по този начин бързо. Според скорошна обява в реномираното издание " The Lancet ", построяването на стаден имунитет против ковид не е допустимо. Публикацията се базира на проучване, в което са взели участие 60 хиляди души. По него са работили специалисти от мадридския здравен институт " Карлос III ", от испанското Министерство на здравеопазването и от университета " Харвард ". От резултатите се вижда, че едвам 5 % от испанците са построили антитела против вируса.

Зимата не предвещава нищо положително

Вирусите се развиват по-добре при ниски температури. Пример за това са огнищата на COVID-19, които се образуваха в редица кланици. Очаква се в топлите сезони да има по-малко инфекции. Но когато стане студено, хората ще се затворят в пространства, в които обменът на въздуха не е толкоз добър и заразните частици се популяризират по-лесно. А зимата в Северното полукълбо занапред следва.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР