Вирусолозите от Католическия университет в Льовен в Белгия са тествали

...
Вирусолозите от Католическия университет в Льовен в Белгия са тествали
Коментари Харесай

Тестваха ефективността на две популярни лекарства срещу коронавирус

Вирусолозите от Католическия университет в Льовен в Белгия са тествали успеваемостта на две известни медикаменти против COVID-19: хидроксихлорохин и фавипиравир.

Резултатите от тестванията, оповестени в списанието Proceedings of the National Academy of Sciences, са посочили, че първият е ненужен в битката против COVID-19, до момента в който вторият е ефикасен единствено във високи дози. Това беше обявено в прессъобщение на MedicalXpress.

Изследователите са заразили хамстери с SARS-CoV-2 по два метода: на едно животно била инжектирана огромна доза от вируса в носа, а други били сложени в същата клетка със инфектираното животно. Лечението е почнало един час преди директна зараза или един ден преди контакт със инфектиран хамстер. Четири дни след контакта или въвеждането на дозата на патогена при животните са измерили равнището на вируса в организма.

Хидроксихлорохинът не е дал никакъв резултат и учените не предлагат спомагателни проучвания на това лекарство като средство против ковид. Въпреки това, високите дози фавипиравир, употребявани в Япония за лекуване на грип, са понижили равнищата на вируса при животните до съвсем нула. Ниските дози не са имали същия резултат.

Според думите на учените, по-нататъшни проучвания ще би трябвало да дефинират дали хората могат да понасят високи дози фавипиравир и дали той ще бъде толкоз ефикасен при хората.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР