Вирусологът коментира и по-сериозните странични ефекти, сред които и случаи

...
Вирусологът коментира и по-сериозните странични ефекти, сред които и случаи
Коментари Харесай

Радостина Александрова: Не може да се каже, че Омикрон протича по-тежко при децата

Вирусологът разяснява и по-сериозните странични резултати, измежду които и случаи на миокардит, след имунизация при деца. „ Във възрастовата група 5-11 години при сложени повече от 8 000 000 дози ваксини в Съединени американски щати са разказани 11 такива случая. 7 от децата към този момент са се възстановили, а 4 са в развой на възобновяване ”, сподели тя.

Това разяснява доктор Александрова в студиото на „ Събуди се ”

Най-вероятно в България към този момент циркулират и двата разновидността на COVID-19 - Делта и Омикрон. Това изясни в студиото на „ Събуди се ” вирусологът от Българска академия на науките проф. Радостина Александрова.

„ Делта очевидно не желае да отстъпи, само че Омикрон се популяризира наистина доста. В доста страни към този момент Омикрон взима превес. Във всички случаи той си проправя път много интензивно. Трудно е да се каже дали Омикрон е доминиращ у нас, без съответни данни ”, добави експертът.

Към момента проф. Александрова уточни, че не може да се каже, че Омикрон протича по-тежко при децата. „ Наистина визира доста огромен брой хора за единица време. В това число може да инфектира и повече деца ”, посочи вирусологът.

Тя цитира и отчет на Центъра за надзор на болесттите в Съединени американски щати по отношение на имунизацията против COVID-19 за деца. „ В него са дадени данни от изследване върху 30 000 деца, които са имунизирани. Те удостоверяват, че най-често при тях се следи болежка на мястото на инжектирането, отмалялост и главоболие ”, обясни проф. Александрова.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР