Вирусни инфекции с повръщане, разстройство, температура, кашлица и хрема вървят

...
Вирусни инфекции с повръщане, разстройство, температура, кашлица и хрема вървят
Коментари Харесай

Вирусни инфекции мъчат децата в Горнооряховско

Вирусни инфекции с повръщане, разстройство, температура, кашлица и хрема вървят сега, разяснява доктор Дария Пулова, инфекционист и шеф на Отделението по инфекциозни заболявания в МБАЛ „Свети Иван Рилски“ в Горна Оряховица. Тя приканва родителите да наблюдават деликатно децата си и при сходни недоволства да търсят незабавно квалифицирана лекарска помощ.

„Ротавирусните инфекции протичат доста тежко при децата, изключително при тези до 1 година – при тях с изключение на разстройство и повръщане, температурата стига до 40 градуса и настава доста бърза дехидратация на организма. Ако не се вземат в точния момент ограничения, това може да докара до увреждане на всички органи и системи на детето“, предизвестява доктор Пулова.

От януари до септември тази година през отделението са минали 32 деца на възраст до 5 години с ротавирусни инфекции. Малките пациенти са били лекувани от квалифицирания медицински личен състав, като са били предотвратени по-нататъшни затруднения. „В доста страни има въведена наложителна ротарикс ваксина, която е по избор и не е вписана в Националния имунизационен календар“, разяснява още доктор Пулова.

Тя напомня, че в този момент е времето за слагане на противогрипни ваксини, защото сезонът на грипа наближава и до тогава организмът е добре да си създаде антитела.

96 деца на възраст от 0 до 18 години са минали за осемте месеца през отделението от общо 320 пациенти. Една трета от тях са били лекувани от ротавирусни инфекции, останалите са били с диагнози – скарлатина, инфекциозна мононуклеоза, варицела и херпес зостер. Сред дребните пациенти тази година няма случаи на хепатит. Трима възрастни обаче са лежали в отделението с хепатит А и В.

Възрастни заболели са били лекувани и от бактериални чревни инфекции, както и от херпес зостер. Това е дерматовироза, породена от вируса на варицела зостер (Varizella zoster virus, VZV), който води до мощно мъчителен везикулозен обрив по кожата.

„При възрастните хора болестта се развива поради привършване на имунитета“, разяснява още доктор Пулова.

Отделението по инфекциозни заболявания работи по пет клинични пътеки с РЗОК и разполага с 10 кревати. Тази година на две от стаите в отделението бе осъществен главен ремонт след повече от половин век. В тях бяха направени нови независими санитарни възли, подмени се дограмата и се сътвориха модерни битови улеснения за пациентите.

През тази година отсам са минали пациенти с изключение на от Горнооряховска община и от прилежащите общини- Елена, Златарица, Стражица, Лясковец.

Болните се лекуват от двама лекари с към този момент дефицитната компетентност „Инфекциозни болести“- доктор Дария Пулова и доктор Тодор Михнев, както и от шест медицински сестри с нужната подготовка и опит.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР