Вирусни частици така във въздуха може много рядко да има

...
Вирусни частици така във въздуха може много рядко да има
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев обясни трябва ли да носим ръкавици срещу заразата и разнасят ли я домашните животни

Вирусни частици по този начин във въздуха може доста рядко да има и то нормално не са жизнеспособни. Това съобщи на обичайния брифинг на Националния действен щаб проф. Тодор Кантарджиев.

"Вирусът нормално живее на гладка повърхнина, тъй като попада там, когато ч овек киха - на 6 метра отиват капките, а от кашлица на 2 метра ", разясни той.

" Всяка повърхнина би трябвало да се гледа като евентуално нечиста с вируса, да не кажа наплюта и накашляна. Ръцете, когато се сетим, би трябвало да ги мием с дезинфекционни кърпички или пък с топла вода и сапун ", съобщи специалистът.

"Важно е да се знае, че вирусът може да остане на гладка повърхнина и на дреха, в случай че някой се е изкашлял против нас ", съобщи той.

"Затова би трябвало да пазим устата си с плат и очила ", сподели Кантарджиев и добави:


"Виждам доста старателни хора с ръкавици, само че жителите не ги поучавам да ги носят, а да си мият и дезинфекцират ръцете. Така другояче освен, че лишаваме лечебните заведения и лабораториите от ръкавици, а не е добре и за кожата на човек, да е 8 часа с ръкавици ", счита той.

На въпрос дали може да се заразим от домашния си любим Кантарджиев реагира бурно:

" Боже Господи, когато приказваме за научни изявления, във ВМА има цялостен щаб , които четат научните публикации от години, а не някой през днешния ден отворил интернет и прочел нещо и го приема за истина ", поде той.

"Домашните животни си имат други вируси, кучетата са оневинени. Те си имат коронавируси, само че не и като този SARS2. Този ковид е бил открит в дихателната система на едно коте. Не си трепете животните и не ги пускайте. Гледайте ги както вие се пазите, по този начин пазете и тях ", сподели Кантарджиев.


"Всяка пандемия е тестване и на морала на обществото ", приключи той.

"Три проби има - генетични, по които се води надзорът във всички страни, доказването на антиген и третото е антителата - има доста прекрасен тест, не е на ниска цена, колкото генетичния коства, само че от 10-ия ден на заразяването дава резултат ", сподели той.

На въпрос дали има нови признаци на ковид ген. Мутафчийски отвърна:

"С течение на времето клиничната картина на болните се трансформира във вашите изявления . Появиха се 10% с диария. Никъде не се видят такива безумни разногласия. Голям % имат болки в мускулите, голям % имат температура, кашлица имат огромен %, дребен % имат гърлобол и зачервяване на очите ", сподели той.

"Съществените признаци, които приказват за постъпване в болница са - трайна температура над 38 градуса, зной, възприятие за болежка в гърдите, като че ли някой седи върху тях. Някои го разказват като че ли се пробват да дишат във вода. Посиняване на устните поради незадоволителната оксигенация на кръвта ", сподели той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР