Вирусната криза рязко ускори хода на политическото време. Тя компресира

...
Вирусната криза рязко ускори хода на политическото време. Тя компресира
Коментари Харесай

Денят след утре

Вирусната рецесия внезапно форсира хода на политическото време. Тя компресира процеси, които инак биха се точили дълго; и им подвигна " температурата ", т.е. силата, с която те протичат. Вирусът ще мине, както с него ще минат и изключителните ограничения. Светът обаче, в деня след на следващия ден, ще се е трансформирал. Ще е решил, най-накрая, какво да избере сред две други възможности, които са налични, само че не и изрично определени, най-малко от четвърт век.

Времето за избор е тъкмо днес-утре

Откак има власт, има и два съществени метода на нейното конструиране и практикуване, наричани от Аристотел " господарска " (деспотична) власт и " политическа " (гражданска) власт. Първата е сред неравни. Ясно е, кой ръководи вечно, тъй като е по-висш; и кой се подчинява вечно, тъй като е по-нисш. Това е, огрубено, предлаганата от Платон идеална страна: ръководят философи-крале, които са охранявани и обслужвани от админи и бойци, а всички те са обличани, оборудвани и изхранвани от работещото население.

Втората, гражданската власт, е сред равни между тях жители. Всеки жител ту е ръководен, ту е ръководещ. Тази въртележка във властта защищава от произвол, само че най-силният фактор, предпазващ от случайно и себично практикуване на властта е оня престиж, който е по-голям от жителите, само че не е самият той човек: законът. Според Аристотел, най-добре е да не ръководят хора, а да ръководи законът посредством хора.

Дилемата - човек ли да ръководи или законът - още веднъж се появява при започване на модерната ера. Във Франция, кралят-слънце Луи афишира самия себе си за страната и отсам - всяко свое решение за закон, наложителен за всички. Оттатък Ламанша вземат решение друго: властта се подрежда съгласно " нормалното право ", т.е. съгласно тези правила на общо-живеене, които хората са изработили между тях, благодарение на съдии, в продължение на поколенията. В Англия вземат решение, че би трябвало да ръководи конституцията, въпреки неписана.

По-късно, при започване на 19-ти век стартира да се приказва за " нации " и за техния " дух " и - изключително - " воля ". Спорът " човек или закон " леко се измества. В писанията на Жан-Жак Русо се появява тезата, че националната " воля " може да бъде изразявана от един настрана взет човек. С неговите дейности всички останали налични фрранцузи може да не са съгласни, само че с това си противоречие те не образуват " народ ". Еманацията на " народ " си е в упоменатия един французин, притежател на " националната воля ".

Така се ражда популизмът - концепцията, че един настрана взет човек може да има безспорна власт не, тъй като е " по природа " по-висш от останалите, а тъй като по някакъв вълшебен метод неговата воля е еманация на груповата воля на останалите, даже те да не подозират това. Такава поза, да вземем за пример, през днешния ден в България заемат Бойко Борисов и, от ден на ден, Иван Гешев; към нея се върти, в последните дни, и военачалник Мутафчийски.

Срещу популизма незабавно застава немският мъдрец Георг Вилхелм Фридрих Хегел. След деликатен разбор на следствията от Наполеон в Европа, Хегел стига до извода, че въпреки всичко би трябвало да ръководят не хора, а - закони. Тези закони би трябвало да основават правила, които да бъдат поддържани и налагани от обособена група професионално готови за това хора, които той назовава " универсалната класа " (универсална, тъй като свързва страната, която е едно, с хората, които са много), а ние всекидневно назоваваме " администрация ". Подчинявайки се на заложените от администрацията правила, ние се подчиняваме на волята не на съответен човек, а - на закона. Сто години след Хегел различен немец, Макс Вебер, доразвива тази теза с правилото, че тази администрация би трябвало да работи " без-лично ", т.е. да се отнася еднообразно към всички, без значение, дали пред гишето е застанал някой пруски граф или баварски обущар.

Междувременно, една концепция, изскочила от френската гражданска война, " приятелство ", се трансформира в това, което през днешния ден назоваваме " взаимност ". По силата на тази взаимност към този момент се чака, че хората ще си оказват помощ един на различен даже тогава, когато не се познават и нямат кръвна връзка. Тази взаимна помощ, " лице в лице ", компенсира студената анонимност на без-личната администрация. Нещо повече. Започва да се приказва, че по този начин солидарните между тях хора могат да получат действителна власт да ръководят себе си на нивата, които са " под " страната - концепция, бързо наречена " самоуправление ". Подобни хрумвания са развивани, при започване на 20-ти век, най-много в Англия и Америка.

Срещу това незабавно се изправя следващият немски мъдрец, Карл Шмит, деен нацист и въодушевен последовател на практиката, в Хитлерова Германия, на площадите да бъдат горени книги на философи, с които самият Щмит не е склонен (като да вземем за пример на неговия адаш Карл Маркс). Шмит възвръща концепцията на Русо за един настрана взет самостоятелен притежател на " националната воля ", само че в нова опаковка. Според Шмит, законът не може да бъде задоволителен престиж, та да подрежда дейно публичните връзки, изключително - в изключителна обстановка. В такава обстановка престиж може да бъде единствено някой, който постанова " суверенитет ". Този някой е оня, който показва способността, в границите на дадена политическа общественост, да наложи цялостното прекратяване на действието на закона и след това да употребява гола, без-законна мощ, с цел да преодолее съответната рецесия. За Шмит " същинският " ред е оня, който е налаган с сходно " суверенно ", персонално решение, а не с някакви законови, извън-личностни правила.

За днешните популисти и изключително за тези, които се афишират за " консерватори ", Карл Шмит е това, което беше Карл Маркс за комунистите. Произволното налагане на волята на един настрана взет мъж (в такива размишления дами не попадат, никога) се счита за по-легитимно от съществуването на закони, имащи равна мощ върху всички. На този принцип през днешния ден работят Орбан, Качински, Ердоган и Путин да вземем за пример (няма да изреждам азиатските им колеги- " суверенисти ", като да вземем за пример Гурбангули Мяликгулевич Бердимухамедов).

Световната изключителна обстановка около пандемията е явно удобна за следовниците на Карл Шмит. Суспендират се закони, по телевизионните екрани стартират да се мержелеят мъже в униформи, които приказват героическо-мъжествени неща и

желаят това, което желаят всички мъже с власт: още власт

В България всеки ден четем, по какъв начин Иван Гешев си е присвоил властта върху още една сфера на публичен живот, действайки оттатък всевъзможни налични закони. В Русия, Владимир Путин посред другото подписа нова конституция, съгласно която може да остане на власт до 2036 година (след като е към този момент на власт от 1999-та). В Унгария, величието на Виктор Орбан влиза в учебните учебници по линия на " патриотичното образование на подрастващите ".

Все повече елементарни жители харесват това ускорено напредване към власт, която има познато (мъжко) лице и е над законите. Най-сетне, споделят си елементарни хора, виждаме някой, който не мишкува, а поема отговорност. Това е и едната опция, която ни чака в деня след на следващия ден: да живеем в свят, в който единственото право, което имаме, е да се подчиняваме на някой изразител на " националната воля " (по Русо), " притежател на суверенитета " (по Шмит) или, по-простичко, " стопанин " (по Аристотел).

Онова, което знаем занапред е, че този стопанин ще е мъж. Онова, което не знаем е, какво този мъж ще желае от нас всеки нов ден, съгласно измененията в настроението си.

Ако не желаеме това бъдеще, явно ще желаеме връщане към ситуацията, при което ръководят не хора, а закони. Тук обаче се натъкваме на една доста усложнена обстановка. Дрейфът към еднолично над-законово ръководство не стартира при пандемията. Той е разполагаем от много от дълго време и за това състояние си има аргументи. Сред тях е загубата на доверие, от страна на поданството, в поредност от носещи греди на ръководството на закона, както и целенасоченото им обезсилване от страна на управляващите.

Изгубено е доверието в " политическата класа ". Още при започване на този век стана ясно, че в демократичните страни хора всеобщо влизат в политиката не, с цел да служат на общото богатство, жертвайки нещо свое - а с цел да вършат своя кариера, жертвайки нещо от общото богатство. Гражданите престанаха да виждат в политиците свои представители; а политиците, на собствен ред, обърнаха тил на жителите, затваряйки се в своите си среди. Така ръководството се изроди в олигархия: в ръководство на група могъщи мъже в собствен интерес.

На жителите беше препоръчано да вършат същото: да извърнат тил на всякаква взаимност, да дадат воля на алчността си и да станат потребители. Лошият образец, приближаващ " от горната страна ", поквари публичните нрави.

Интелектуалци, учени и специалисти, нормално противостоящи на сходна безнравственост, бяха в това време обезвредени. Част бяха поканени в олигархията и изгубиха доверието на хората. Останалите бяха лишени от основите на своята самостоятелност. Финансирането на учебни заведения и университети се оказа обвързано не с постигането на нормалната в последните 300 години цел - т.е. да се оказва помощ на младежите да развият независима мисъл и способността за самостоятелен и свободен, само че виновен живот. Тази цел бе сменена с условието учебни заведения и университети да приготвят " фрагменти за промишлеността ". От такива като мен се очакваше, както си преподавам Аристотел, Хегел, Вебер и сходни, по силата на някакво знамение най-после да съм създал счетоводители, оператори на трактор " Беларус " и " бизнес админи ", каквото и да е това.

Опитите образованието да тръгне в сходна посока бяха смешни и, естествено, бяха осмяни. Там някъде се появиха и първите популисти, които сочеха с пръсти всевъзможни " специалисти " ( " едни с очилца ", както споделяше Бойко Борисов) и ги изобличаваха, че освен с нищо не оказват помощ на " елементарните хора ", само че и в действителност нищо не знаят. А и да знаят нещо, то е неефикасно: " Познаването на тоя Аристотел каква годишна облага носи? " ; " Компютърни стратегии не се ядат " и сходни.

Какво в това време се случи с " универсалната класа " на Хегел, т.е. с професионално подготвената администрация, налагаща разпоредбите еднообразно и без-лично върху всички? От универсална, тя деградира в " частна ". Затворилите се в олигархия власт-имащи започнаха да вършат това, което се е предписание преди Хегел: да паркират в администрацията свои родственици и протежета като един тип премия за смирение, а не - ангажимент за служене на общия интерес. Администрациите по света стремително започнаха да деградират, изключително в по-примитивните олигархии като българската, да вземем за пример. Населението се обърна и срещу админите.

След рецесията от 2008 година хората се обърнаха и против банките, разбрали, че зад фасадата на обслужване на общия интерес от самото начало се е криела чисто гола лакомия. След краха, страните измислиха закони, които да оказват помощ на банкерите и да стоварят сметката за тяхната лакомия върху хората. Така популацията загуби доверие и в справедливостта на закона.

При загуба на доверие в институциите на модерното време - страната, политическите партии, учените, специалистите и законите - хората потеглиха да търсят избавление в пред-модерни предписания. Като да вземем за пример: да дадат цялата власт на някой настрана взет избавител, който да " оправи нещата " с твърда ръка. Затова светът стартира дрейф по посоката на популистки диктатури - нещо, изцяло немислимо даже преди 30 години.

Оттук: като че всичко сочи към това, че денят след на следващия ден ще ни донесе свят, обитаем с диктатори. Извънредното състояние в света е, обаче, обвързвано с вирус. Борбата против него не е това, за което всеки деспот и кандидат-диктатор мечтае: да влезе във война с друга страна, с цел да активизира популацията зад себе си, изтребвайки враговете ( " гадовете " по Борисов). Войната е против злобен бацил. А тя, по може би абсурден метод, ни дава невиждана (и неподозирана) до неотдавна опция да възстановим силата точно на тези фактори и системи, чието намаляване докара до избуяването на популистите.

Вирусът може да бъде надвит единствено с просвета - с напъните на тези " специалисти ", на които популизмът по този начин обича да се подиграва. Ако те съумеят, ще са потвърдили нуждата от просвета и учени, от специалисти и експертност. Ще могат да възстановят своя престиж и да желаят запаси от власт-имащите по един нов, безапелационен метод. Същевременно, с цел да могат обществата да бъдат мобилизирани, императивно е възобновяване на възприятието за правдивост, т.е. на законността, както и преформулирането на ролята на политиците:

от представители на властта пред жителите, те още веднъж да станат представители на жителите във властта

Вирусът може да бъде надвит и с тези качества на обществото, които бяха до неотдавна осмивани и отслабвани. Няма по какъв начин използването на до неотдавна водещата полезност, самостоятелната лакомия, както и на препоръчваното държание, т.е. самостоятелното консуматорство, да помогне на обществата да се оправят. Необходими са напълно други качества: взаимност и " приятелство " ; взаимна помощ; готовността да жертваш нещо свое за другите. От алчни, нещастни, самотни и уплашени същества, формиращи навалица в търсенето на господар-спасител, можем да се преформатираме още веднъж в индивиди, живеещи солидарно, не за сметка един на различен, нито пък - за сметка на природата или на бъдещето на личните ни деца.

За пръв път от доста време този избор е действително разполагаем в съществуващата изключителна обстановка. От всички ни зависи, по какъв начин ще постъпим с тази ненадейно отворила се опция.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (503)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР