Вируси и лошо време опразниха стотици класни стаи и забавачкиСимптомите

...
Вируси и лошо време опразниха стотици класни стаи и забавачкиСимптомите
Коментари Харесай

Грипът захапа половин България

Вируси и неприятно време опразниха стотици класни стаи и забавачки


Симптомите – болки в мускулите, изнемощялост, главоболие

 Не започвайте с антибиотици при първите признаци на болестта, поучават лекарите. Снимка: Булфото Не започвайте с антибиотици при първите признаци на болестта, поучават лекарите. Снимка: Булфото
Четири области на страната са оповестили грипна зараза към 15 януари – Бургас, Стара Загора, Шумен и Силистра (със стойности 280-300 заболели на 10 000). Прекратени са свижданията в лечебните заведения, както и женските и детски съвещания. Пред оповестяване на зараза са областите Русе, Ямбол, Перник, Пазарджик, Варна. Повишава се заболеваемостта в София, Плевен, Враца, Смолян, Сливен и други

Издадени са рекомендации към лечебните заведения за извънболнична помощ – медицинските центрове, диагностично-консултативните центрове, както и тези за незабавна здравна помощ, при опция да разкрият грипни кабинети и да спрат профилактичната активност и имунизации.

Заради висока заболеваемост и неприятни метеорологични условия през вчерашния ден беше прекратен образователният развой в 143 учебни заведения и детски градини. В грипна почивка от 16 до 18 януари в това число излизат школата в област Стара Загора, област Шумен и община Силистра, оповестиха от Министерството на образованието.
 Още през декември точна прогноза за динамичността на болестта направи пред „ Труд ” проф. Тодор Кантарджиев, народен съветник по микробиология и шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания. Факсимиле от изявлението от 8 декември: Пикът на грипа се чака в края на януари и началото на февруари, когато вълната ще обхване съвсем цялата страна. Още през декември точна прогноза за динамичността на болестта направи пред „ Труд ” проф. Тодор Кантарджиев, народен съветник по микробиология и шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания. Факсимиле от изявлението от 8 декември: Пикът на грипа се чака в края на януари и началото на февруари, когато вълната ще обхване съвсем цялата страна.
Пикът на грипа се чака в края на януари и началото на февруари, когато вълната ще обхване съвсем цялата страна. Още през декември точна прогноза за динамичността на болестта през януари направи пред „ Труд ” проф. Тодор Кантарджиев, народен съветник по микробиология и шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания. В изискванията на възходяща заболеваемост специалистът предлага потребление при потребност на противогрипни препарати. В момента на нашия пазар са налични два типа – единият под формата на таблетки, а другият – вид помпичка с инхалаторно прилагане.

Щамовете, които върлуват, са от вид А – H1N1 (Калифорния, непосредствен до така наречен свински грип) и H3N2, разгласи основният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев. И двата бяха включени в състава на противогрипната ваксина, която беше създадена за сегашния есенно-зимен сезон.

Характерни признаци при грип са болки в мускулите, изнемощялост, главоболие, настинка, нервност към светлина. Вирусът поваля безусловно за няколко часа като при болест най-важно е да се разпознава причинителят, безапелационни са специалистите. Антибиотиците не са решение против грип, с изключение на при положение на настъпили затруднения и по преценка на лекуващия доктор.

Нехарактерното за грипа тази година е, че у нас той настъпи с варианти от вид А, вместо от вид Б, както беше през последните години, сподели още проф. Кантарджиев.

Отделенията са претъпкани


В шуменската болница поставят спомагателни кревати


 02-4 Вълна от пациенти с респираторни болести регистрират в МБАЛ-Шумен и към този момент управлението овладява обстановката и се оправя с спомагателни кревати. Такива се слагат както в болнични стаи, по този начин и в някои кабинети, които в другото време се употребяват единствено за проучвания. Настаняват се заболели с настинки и в спомагателен бранш на 10-ия етаж. Капацитетът на вътрешно поделение е 48 кревати, а признатите са 60, сподели зам.изпълнителният шеф доктор Недко Тодоров. Непрекъснато се изписват и одобряват нови пациенти. Запълнен е потенциалът и на детско поделение, само че към момента има запаси за банкет отново с спомагателни кревати.

От началото на годината, за две седмици, в шуменската болница са били признати 210 души с респираторни болести. За същото време на м.г. са били двойно по-малко – 103-ма. Тази година грипната вълна пристигна по-рано, предходната година напорът е бил през февруари, регистрира доктор Тодоров.

Той обаче прецизира, че хората с потвърден серологично грип от вид А, са 7 души и те са настанени в инфекциозно поделение на шуменската болница.

“Ситуацията не е нормалната, само че пагубна не може да се назова ”, споделя доктор Тодоров.

Коридорите на ДКЦ-1 в Шумен са цялостни с чакащи заболели пред кабинетите на джипитата. Хората недоволстват против системата в опазването на здравето. Някои от джипитата раздават маски на пациентите, с цел да не се разнасят болести.

РЗИ-Шумен разгласи грипна зараза в района от понеделник поради повишена заболеваемост от 244 заболели на 10 000 души и разгласи, че са наранени хора от всички възрасти. От инспекцията предложиха да се разгласи грипна почивка от 16 до 18 януари.

Пневмонии и затруднения


Висока заболеваемост в Бургас и Стара Загора


Ваканцията може да бъде удължена

В понеделник в Бургас бе оповестена грипна зараза, а резултатите, които получаваме във вторник за заболелите тогава хора, е още по-висока от предходните дни. Това заяви пред “Труд ” шефът на РЗИ в Бургас доктор Георги Паздеров.

92 са били случаите на грип в града в понеделник, предходната седмица, а този те са към този момент 167. В петък Противоепидемиологичния щаб ще заседава още веднъж и е изцяло допустимо ограниченията да се удължат.

Над 15% от учениците отсъстват поради грипа, като вариантът протича с следващи затруднения, тежки бронхити и бронхопневмонии, и съгласно медиците визира най-много деца от 0 до 14 години.

Старозагорска област е първата в страната, която разгласи грипна зараза. Мерките по преустановяване на образователните занятия се взимат поради записаната висока заболеваемост през последната седмица – 265 на 10 000 души население. Има и шест изолирани грипни варианта А H3N2, заяви доктор Таня Перчемлиева, шеф на Дирекция „ Надзор на заразните заболявания ” в Регионална здравна ревизия – Стара Загора. Тя добави, че се усилват и случаите на пневмонии, които са резултат от самолечение или забавено лекуване на вирусни инфекции.

Превантивни ограничения


В Търговище рекордьори по ваксини


Антоанета Марчева
ТРУД, Търговище

Повече от 5 години в област Търговище не е имало грипна зараза и все още заболяемостта е естествена за сезона. За предходната седмица е имало 122 болни на 10 000 души население, сочат данните на РЗИ. Стойностите, които бележат предепидемия са над 200-220 болни.

През последните години до общи ваканции за региона не се е стигало. И предходната, и миналата година в региона не е бил засечен грипен вариант.

Едно от обясненията е огромният % сложени противогрипни ваксини. Само в РЗИ-инспекцията са били сложени ваксини на към 800 души. Отделно цели колективи на предприятия и институции също са се възползвали от тази превантивна мярка, доста хора си купуват и сами имунизациите.

Болни от респираторни вируси и затруднения има забележителен брой, споделиха пък от регионалната болница.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР