Вирусът не знае граници и никоя държава няма да остане

...
Вирусът не знае граници и никоя държава няма да остане
Коментари Харесай

Китай препоръчва: ограничаване на контактите и самодисциплина

Вирусът не знае граници и никоя страна няма да остане настрани, тъй че не можете да се колебаете, повтарят в Китай. Мерките, подхванати от тази страна, се оказаха ефикасни. Ситуацията там последователно се възстановява. РИА Новости помоли учени и лекари от Китай да формулират главните рекомендации за справяне с пандемията и да посочат позволените неточности.

Звучи тривиално, само че най-ефективна при започване на епидемията е предварителната защита, т.е. идентифицирането на инфектираните хора и навременната изолираност на всички, които са влезнали в контакт с тях, изяснява акад. Чонг Наншан, началник на експертна комисия на Държавния комитет по опазване на здравето на КНР. Но особеността на коронавирусната пневмония е, че още преди първите признаци, инфектираният човек е в положение да болести другите. Това е мъчно да се планува, тъй че всички контакти би трябвало да бъдат тествани.

" Не съм склонен с метода на обособените страни, когато те вършат проби единствено от пациенти, тъй че можете да пропуснете латентни случаи на зараза. За всички гости от чужбина би трябвало да извършите проби за нуклеинови киселини и е по-добре да вземете проби от носа, а не от носоглътката ", сподели Чонг Наншан.

Коронавирусната пневмония се характеризира с високо равнище на инфекциозност и смъртност. Академикът предизвестява: няма доказателства, че оживелите получават имунитет от вируса за през целия си живот, тъй че идната задача е създаването и производството на ефикасни ваксини, а това изисква интернационално съдействие.

" В Китай бяха употребявани немедикаментозни ограничения от публичен темперамент, а точно: изолираност, медицински контрол, ограничение на контакти и персонални защитни средства. Това ни разреши да ограничим разпространяването на инфекцията и да обърнем повишаването на честотата на заболеваемостта. Така би трябвало да се работи и в други страни. И колкото по-рано, толкоз по-добре ", акцентира ръководителят на експертната комисия за реагиране на епидемията от новия ковид на Държавния комитет на КНР по въпросите на опазването на здравето Лянг Ваннян.

В Китай жилищните квартали бяха сложени на непоколебим затворен режим: единствено един вход на територията с инспекция на температурата за всеки, подбиране и стерилизация на боклука и битовите отпадъци; ограничение броя на клиентите в супермаркетите; образна информация за предварителната защита.

Особено внимание би трябвало да се обърне на превоза, напомня ръководителят на експертната група по надзор на ограничението и антиепидемичния надзор на регионално равнище на Централната ръководеща група в Хубей У Хао. За да понижи пътническия поток и натоварването на вагоните, метрото в Пекин даже вкара система от предварителни заявки за утринни пътувания в метрото - посредством приложението в смарт телефон. Всички станции наоколо до лечебни заведения или жилищни здания бяха оборудвани със система за подаване на О2. Платформите, тунелите и пространствата за вентилация се почистват и дезинфекцират няколко пъти дневно.

„ През всичките 17 години след епидемията на острия респираторен синдром (ТОРС) ние считахме това заболяване за единично, систематична научно-изследователска работа по тази тематика не води, затова не бяхме задоволително готови ", показва акад. Джунг Наншан една от позволените неточности. Този път китайските учени бързо идентифицираха причинителя на инфекцията в Ухан. Страната незабавно създаде проекти за противопоставяне на епидемията, това е огромна стъпка напред спрямо 2003 година

" Лекарите би трябвало да се пазят оптимално и едвам тогава да се захващат със спасението на други хора ", съобщи събеседникът на РИА Новости. В началото на епидемията, заради липса на информираност за ограниченията за отбрана и липса на медицински уреди и съоръжение, към три хиляди здравни служащи се заразиха. Това подкопава техния възторг и продуктивност. Но грешките бяха взети под внимание и скоро даже се появи опцията за в допълнение изпращане на 50 хиляди лекари в Ухан.

Деканът на катедрата по обществени проучвания в Уханския университет Хе Сюефън отбелязва, че Китай включва три съществени форми на организация на хората. Първият е на равнище предприятия и организации на служащите. Там те направляваха придвижването и здравословното положение на всеки чиновник.

Вторият е на микрорайонно равнище. Управляваща компания, партньорство на притежатели или ръководство на къщи активизира наемателите и приказва за ограничения за самостоятелна и групова отбрана. И най-после, третата е самоорганизацията. Активисти от всяка жилищна постройка следиха общата дисциплинираност. Интересно е, че по време на зараза сходни дейности не водят до разправии сред съседите, а в противен случай, укрепват духа на взаимопомощ, сподели деканът пред РИА Новости. Например, в случай че всички възрастни в фамилията са инфектирани и приети в болница и децата се върнат вкъщи след карантина, отговорникът за постройката ще уреди съседите подред да се грижат за малолетните.

В Европа взаимната помощ и помощ също се ускориха. Но самодисциплината към момента е проблем. Ще би трябвало да научим и това - по този начин или другояче няма различен избор./БГНЕС и РИА " Новости "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР