Вирусът на морбили е силно заразен. Той може да се

...
Вирусът на морбили е силно заразен. Той може да се
Коментари Харесай

Българка е сред учените, направили значимо откритие за морбили

 Вирусът на морбили е мощно инфектиран. Той може да се популяризира, когато инфектиран човек кашля, киха или даже издишва. След като попадне в дихателните пътища, вирусът прониква в имунните кафези, които се намират на границата сред белите дробове и кръвообращението. Оттам вирусът се репликира и се популяризира в имунните кафези в цялото тяло.

Морбили или дребната шарка заличава  " паметта " на имунната система. Учени настояват, че заплахата е " доста по-голяма, в сравнение с се е считало преди ".  Освен това морбили вредят на имунната система в дълготраен проект, оставяйки децата податливи на други инфекции дълго след края на болестта.

Какво е открито на резултати от две изследвания, направени през 2013 година в Холандия. 

При първото проучване изследвани били неваксинирани по религиозни съображения деца в Холандия. От резултатите е установено, че дребната шарка заличава " паметта " на имунната система за предходни болести, връщайки я в положение, сходно на новородено бебе.

Също по този начин вирусът на морбили оставя тялото по-малко квалифицирано за битка с нови инфекции, разказва The Guardian.

Според проучването морбили елиминират сред 11% и 73% от защитните антитела на децата. 

" Открихме съществени доказателства, че вирусът на морбили в действителност унищожава имунната система ", споделя проф. Стивън Елидж, академик и създател от Медицинския департамент на Харвард.

В международен мащаб вирусът на морбили засяга над 7 милиона души всяка година и предизвиква над 100 000 смъртни случая. Намаленият % на имунизирани хора доведе до съвсем 300% нарастване на случаите на дребна шарка от 2018 година насам.

Като наложително предписание в Англия се смята 95% от популацията да бъде имунизирано за попречване на огнища на морбили. Сред децата на възраст от 24 месеца имунизацията в Англия е спаднала от 91,2 % през 2017-2018 до 90,3% през 2018-2019 година - който е най-ниският % от 2010 година насам.

При второто проучване от Холандия за първи път се разкрива степента на вредите от болестта. 

Пак през 2013 година учените наели доброволци от три учебни заведения в Холандия. Кръвни проби са били взети от здрави, неимунизирани деца на възраст от 4 до 17 години, а по-късно са изследвани 77 от децата, които са се заразили с вируса по време на епидемията през 2013 година в страната. 

Първото изследване, водено от Велислава Петрова от института Wellcome Sanger и университета в Кеймбридж съобщи, че морбили рушат две обособени линии на отбрана на имунната система.

За да се оправи с инфекциите, имунната система разчита на непрекъснатото изпомпване на набор от имунни кафези – всяка от тях с разнообразни рецептори, с общата им групова дарба да разпознават всяка бактерия.

Въпреки това, след заболяване от морбили, забележителна част от клетките на имунната памет са изчезнали от кръвта на децата, което учените дефинират като " имунна амнезия ". Това даже може да значи, че децата, инфектирани с морбили, наново ще би трябвало да бъдат имунизирани за предходни болести, сочат резултатите.

" С изследванията ние показахме, че вирусът на морбили причинява загуба на отбраната против други инфекциозни болести ", изясни Петрова пред Нова тв.

Все още не е установено колко време ще отнеме на имунната система да се възвърне от вируса. Петрова съобщи още, че справянето със скептицизма към имунизациите е комплицирана задача:

" Не би трябвало да считаме, че научните данни са задоволителни, с цел да убедим хората в нещо. Първо би трябвало да предоставим задоволително достоверна информация. А не да сътворяваме противоположни отзиви към тематиката ", счита тя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР