Вирусът на морбили атакува имунната система както и вирусът на

...
Вирусът на морбили атакува имунната система както и вирусът на
Коментари Харесай

Учени: Вирусът на морбили атакува имунната система

Вирусът на морбили нападна имунната система както и вирусът на СПИН, само че по-бързо. Това демонстрират резултатите от проучване, представени от Българска телеграфна агенция.

Уязвимостта на болните към патогени е съвсем същата като тази на новородените. Това усилва нуждата от имунизация. По-рано медици установяваха, че акциите за имунизация против морбили понижават детската смъртност. Учените обаче не бяха наясно какви са биологичните механизми, довели до намаляването ѝ.

Специалисти от Харвардския университет, медицинския институт "Хауърд Хюз " и университета "Еразъм " в Ротердам са изследвали кръвни проби от 77 деца от Холандия, инфектирани с морбили по време на епидемията, която върлуваше в страната през 2013 година Кръвните проби били взети тъкмо преди началото ѝ и два месеца по-късно.

Учените употребили създадения в Съединени американски щати инструмент ВирСкан. Той разпознава всички вируси, с които в миналото е бил инфектиран някой и за които си спомня имунната му система - ХИВ, грипен, херпесен и стотици други. Когато е атакуван от вирус, организмът основава антитела. Те остават в организма и го пазят от бъдещи инфекции. Става въпрос за така наречен имунна памет. Резултатите посочили, че морбилите унищожават сред 11 и 73 % от антителата у децата.

"Морбилите доста понижават имунната отбрана ", отбелязва епидемиологът Майкъл Мина от Харвардския университет. "За разлика от заразяването с ХИВ имунната система отслабва и се възвръща по-бързо ", акцентират учените.

Изследването, подкрепено с опити с макаци и различен разбор, разкрива, че заплахата от морбили надвишава обвързваните с инфекцията опасности. Резултатите от проучването са оповестени в сп. "Сайънс ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР