Вирусът на Ковид-19 продължава да се променя. Новият вариант в

...
Вирусът на Ковид-19 продължава да се променя. Новият вариант в
Коментари Харесай

Новият вариант на COVID-19 не бива да предизвиква паника

Вирусът на Ковид-19 продължава да се трансформира. Новият вид в Южна Африка и Ботсвана, за който беше обявено през вчерашния ден, приковава вниманието с огромния си брой разновидности - над 32. За съпоставяне " Делта " вариантът има единствено 16. Мутациите се намират в шипчето и вирусът може да избегне имунния отговор, а тъкмо против шипчето са ориентирани обезвреждащите антитела.

Това съобщи проф. Радостина Александрова, вирусолог към Българска академия на науките, и добави, че паниката е непотребна. 

По думите й е значимо използването на имунизацията да стане в необятен мащаб и в доста къс период.

" Колективният имунитет е мъчно осъществима задача заради огромния брой разновидности, към този момент би трябвало да реализираме отбрана в над 85-90 % от хората, ще има нови разновидности на вируса във всички случаи ", добави вирусологът пред Българска национална телевизия.

Тя акцентира, че би трябвало доста прецизно да продължим да съблюдаваме останалите ограничаващи ограничения.

Световната здравна организация привиква през днешния ден изключително съвещания по отношение на новооткрития вид на ковид. Установено е, че разновидността се популяризира най-много измежду младежите.

Много от разновидностите на този нов вид са свързани с неговата преносимост и устойчивост към имунизацията и има повече промени в спайк протеина, в сравнение с всяка предходна версия.

Единствената вяра на учените сега е големият брой разновидности да " работят " против вируса, т.е. да го създадат неустойчив и по този метод да предотвратят всеобщото му разпространяване, преди да стане прекомерно рисков.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР