Вирусът на африканската чума по свинете може да се предава

...
Вирусът на африканската чума по свинете може да се предава
Коментари Харесай

Чумата по свинете може да се пренася и от кърлежи, такива случаи засечени в Африка

Вирусът на африканската чума по свинете може да се предава и посредством кърлежи, само че това се случва единствено в Африка. Комари не могат да придвижват болестта. 
 Валентина Василева, ЕНП: БАБХ оказва помощ за разпространяването на чумата (видео)  Танева призна за немарливост при битката с чумата, пламна и Монтана
Това изясни деканът на Биологичния факултет в СУ проф. Стоян Шишков по Нова тв. По думите на член кор. Христо Найденски от Българска академия на науките инфекцията има темперамент на пандемия.

Загробването на животните не е най-хубавия метод за битка с заболяването, само че заради неналичието на екарисажи той е единственият вероятен сега, считат учените. 

Риск за човешкото здраве няма. Хората би трябвало да бъдат спокойни. Самият вирус не провокира зараза при индивида, безапелационен бе Найденски. 

Вирусът нападна единствено типове, които принадлежат към фамилията на прасетата. При някои типове, като домашните и дивите прасета, протича доста остро. При други животни протича асимптомно – т.е. няма клинична картина, само че те са преносители, разяснява проф. доктор Стоян Шишков.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР