Вирусът, който причинява Ковид-19 (SARS-CoV-2) е изменчив, което причинява и

...
Вирусът, който причинява Ковид-19 (SARS-CoV-2) е изменчив, което причинява и
Коментари Харесай

Какво се знае за Омикрон до момента |

Вирусът, който предизвиква Ковид-19 (SARS-CoV-2) е непостоянен, което предизвиква и пораждането на нови и нови варианти (варианти) на вируса. Как става това? Всеки път, когато вирусът заразява нов човек, това основава негово копие в инфектирания., при основаването на копие на вируса, се получават неточности (мутации) в генетичния му материал. В множеството случаи сходни неточности отслабват вируса или не трансформират свойствата му. Рядко се случва такава генетична разновидност да направи вируса по-интелигентен. Тогава се развиват разновидностите, които Световната здравна организация (СЗО) преглежда като евентуално обезпокоителни. Най-новата разновидност на ковид е разновидността Омикрон.

На 14 декември във Великобринания е доказан от новия вариант. Затова Factcheck.bg събра известната досега информация за Омикрон? Ето обстоятелствата.

Къде са открити случаи на Омикрон и какъв брой са съществени?

Случаи на новия вариант на ковид към този момент са открити в в света до 8 декември 2021 година Новият вариант се популяризира доста бързо в Южна Африка, където беше открит – на 1 декември са над 8 500 случая, като единствено няколко дни по-рано случаите са над 3 400. В средата на месец ноември пък ЮАР рапортува единствено няколкостотин случая на ден. Тези данни са и повода да пораждат терзания за скоростта на разпространяване на този вариант. Това провокира и някои по-строги ограничения в редица страни по света, като Съединени американски щати даже наложи в страната на южноафрикански жители.



Графика на доказаните случаи дневно в ЮАР в интервала 12 ноември-7 декември 2021 година
Източник: Our World in Data

Въпреки че данните от Южна Африка провокираха терзанието на целия свят,, че единствено тези данни не са задоволително съображение да се счита, че Омикрон е доста по-заразен от предходните варианти на ковид. Още е рано данните да се одобряват за сигурни, а епидемиологични проучвания към този момент са в развой на правене, с цел да разполагат учените допустимо най-скоро с оптимално достоверна информация за Омикрон.

Колко елементарно се заразява човек с Омикрон?

Доказателствата, с които вирусолозите разполагат досега сочат, че вариантът Омикрон е по-успешен в заобикалянето на имунната система. Как се случва това?

Изменението във вируса SARS-CoV-2 става в шиповия протеин – методът, по който инфекцията влиза в човешките кафези. В момента работи по лабораторни опити, които да покажат какъв брой огромен е шансът Омикрон да заобикаля имунния отговор на имунизирани или преболедували хора. Засега те са открили, че генетичното изменение в шиповия протеин сред предходни варианти и Омикрон е 32 пъти, което е доста евентуално да прави разновидността по-заразен.

През септември тази година група вирусолози от университета Рокфелер в Ню Йорк вършат на вирус, който не предизвиква Ковид-19, само че споделя част от генетичния материал на SARS-CoV-2. Този вирус е доста сходен на новоустановения вариант Омикрон. Учените се концентрират върху опцията на този вирус да нападна рецепторните кафези в човешкия организъм, а изводите им са, че такава разновидност би притъпила обезвреждащите антитела на организма.



Шиповият протеин оказва помощ на вируса да влезе в човешкото тяло / Новият вариант има шипов протеин мутирал 32 пъти / Новият вариант има вирусен домейн, който свързва вируса с рецепторните клети, който е мутирал 10 пъти
Източник: BBC

Това, което демонстрират е, че спрямо другите варианти, Омикрон по-лесно заразява наново хора, които към този момент са преболедували и са основали натурален имунитет против вируса. Данни за това са разказани в на южноафрикански учени от 2 декември. Изследването обаче към момента е в интервал на външно оценяване (peer review) преди да бъде оповестено и надлежно на данните му не може да се гледа като на изцяло достоверни. Трябва да се има поради и в Африка – вирусът блокира имунната система и прави надалеч по-лесно заразяването с други инфекции. Затова и данни единствено от ЮАР не биха могли да дадат ясна визия за държанието на новия вариант на всички места в света. Оскъдната информация по тематиката е в развой на оценяване, а от СЗО по епидемиологични проучвания, които да покажат по какъв начин реагират организмите на инфектираните с Омикрон хора.

Ефективни ли са имунизациите против варианта Омикрон?

Информацията за успеваемостта на имунизациите против Омикрон е разнопосочна, като някои медии настояват, че рНК имунизациите няма да пазят задоволително добре от заразяване, в случай че не е сложена и бустерна (трета) доза във имунизационния цикъл.

От Moderna, че стартират работа по тактика за справяне с Омикрон, който е допустимо да потиска имунитета от тяхната ваксина. Междувременно от Pfizer-BioNTech, че са почнали проучване върху успеваемостта на тяхната ваксина против новия вариант. Те също ще работят върху бустерна доза, която да е ориентирана против Омикрон.

Въпреки че първичното, направено в Южна Африка, демонстрира, че приключен имунизационен цикъл с 2 дози от Pfizer-BioNTech не пази задоволително добре против Омикрон, шефът по незабавни случаи на СЗО Майкъл Райън пред осведомителна организация AFP, че няма място за терзание. По думите му новият вариант не е по-опасен от предходните и няма данни, че ще може да заобиколи напълно отбраната, построена от имунизация.

Щамът Омикрон се популяризира доста бързо и във Англия, където са открити. На 14 декември беше регистриран и първият смъртен случай на инфектиран с Омикрон пациент. Според авансово на инфектираните с новия вариант в страната, английски учени настояват, че две дози на която и да е ваксина не са задоволителна отбрана. Според проучването, бустерна доза ще има към 75% успеваемост против Омикрон.

, че всяка информация за успеваемостта на имунизациите против Омикрон досега е спекулативна и имунизацията остава от особена значимост за намаляването на опцията от тежко преболедуване и гибел при който и да е вариант на Ковид-19.

Ще постави ли Омикрон завършек на пандемията?

Доцент Атанас Мангъров беше измежду първите хора в България, които разясниха обществено – пред телевизия “Евроком ”, новия вариант на ковид. Според него Омикрон протича доста по-леко, щом е доста по-заразен. Мангъров твърди, че това ще докара елементарно до груповия имунитет, който ще постави завършек на пандемията. Данните за това по какъв начин протича инфекцията към този момент са спекулативни. Научното издание Nature инфекциониста Мюге Чевик от университета в Сейнт Андрюс, Шотландия, съгласно който всякаква информация за лекото протичане на Омикрон сега е подвеждаща.

Данните за леко превозване на вируса към този момент са главно от Южна Африка. За да се вършат генерални оценки за Омикрон обаче би трябвало да се вземат поради и някои променливи. Например – данните за леко протичане на заболяването в ЮАР могат да се дължат на демографски аргументи, характерни за страната – популацията ѝ е относително, а доста от всички южноафриканци към този момент са преболедували Ковид-19 и имат някакво равнище на отбрана.

Чевик дава за образец най-разпространения досега вариант на ковид – Делта. При него първичната информация в доста обстановки се оказва подвеждаща – при започване на разпространяването на варианта се приказва, че децата боледуват доста по-тежко от Делта, в сравнение с от предходните разновидности, което след това се оказва. Трябва да се вземат поради и фактори като икономическото и обществено състояние на инфектираните, защото то доста постоянно се отразява на заболяването. Според Чевик въпросът какъв брой протича разболяването от Омикрон ще бъде един от последните, на които ще получим отговор.

Голяма част от информацията за новия вариант на ковид – Омикрон, сега е спекулативна. СЗО актуализира информацията за Омикрон, когато нови данни, които са надеждни, се появят и поучават жителите да не се доверяват на непроверена информация. Със сигурност ще минат минимум няколко месеца преди да има ясна картина за това по какъв начин се развива Омикрон и дали ще се трансформира в новия доминантен вариант на ковид в света.



Мина Киркова

Мина Киркова е приключила Класическата гимназия в София и Глазгоуския университет във Англия със компетентност „ Кино и телевизия “. Професионалният ѝ път стартира от телевизия BiTelevision, където работи като интернационален редактор. С публицистика продължава да се занимава на свободна процедура, като битката с подправените вести е една от тематиките, които я вълнува най-вече. През декември 2020 година, в екип с Георги Марчев и Симона Костадинова, работи по следствие за подправените вести за PCR тестванията за определяне на ковид. Разследването печели премия от Хакатон, проведен от АЕЖ – България, на тематика „ Здраве на прицел “.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР