ViruSafe - пилотното мобилно приложение на правителството, което уж трябва

...
ViruSafe - пилотното мобилно приложение на правителството, което уж трябва
Коментари Харесай

ViruSafe - опасното приложение? Иска ЕГН, локация и достъп до файловете на картата с памет

ViruSafe - пилотното мобилно приложение на държавното управление, което сякаш би трябвало да дава информация за разпространяването на COVID-19 у нас и да оказва помощ в битката с заболяването. Идеята е чиста като момина сълза. Но осъществяването крие много подводни камъни. Сред тях е събирането на подозрителни данни за потребителите, които биха могли да се употребяват по неразбираем, даже непозволен метод.
Апликацията желае персонални данни, още преди да са предоставени каквито и да било пояснения или открит код за това по какъв начин те се пазят. Приложението желае да получи достъп и до Bluetooth.

" Идеята на приложението е да споделиш местоположението и да регистрираш признаците си, нали по този начин? Ако желаят да имат достъп до местоположението ти (тоест до GPS-а на мобилния ти телефон), би трябвало да желае разрешение за Location. Ако би трябвало да запише нещо (например локално да ти остави неповторим индентификатор), би трябвало да желае storage read/write. Обаче нещата, които то желае към този момент идват в допълнение. Всичко може да се оправдае по някакъв метод. Достъпът до Bluetooth устройствата обаче няма по какъв начин да се оправдае. Едва ли някой употребява Bluetooth термометър ", съобщи източник на FrogNews, поискал да остане неизвестен.

Ето с какво се " съгласява " потребителят, когато конфигурира приложението:

- достъп до файловете на картата с памет (SD card)

- позволение за реализиране на промени по наличието на картата с памет - заличаване и записване на файлове
- достъп до Bluetooth устройства
- стопира устройството да влиза в режим на изчакване или по този начин нареченият " sleeping mode "

.

.

Защо е нужно някой да знае какво съдържа картата ти с памет?

" Много е забавно по какъв начин прокараха преди време закон, който следи трафичните данни без причина, а в този момент вкараха и странни условия на прилагане на приложение, което всички ще тръгнат да смъкват ", показа още нашият източник.

Приложението желае и въвеждане на ЕГН. Апликацията обаче е подаяние и действително надали държавното управление може да подсигурява, че кодът е чист и някой не събира ЕГН-та на жители за лични цели?

Впечатление вършат и мненията и отзивите под самото приложение в магазина на Гугъл.

" Приложението е свалено тъкмо 0 пъти, само че към този момент има 5-звезден рейтинг, дълга благодарствена записка. Как става това? Срам... Наемете си по-добри тролове или най-малко изчакайте някой да смъкна приложението, преди да го рекламирате по този начин ", написа един от потребителите като коментар под приложението.

Потребители настояват и, че ViruSafe не е предпазено по никакъв метод от хакерско навлизане.

" Пълно инфозатъмнение. Даваш си данните и...не виждаш нито статистика нито къде какво, както е разрекламирано в описанието ", пишат други.

" Инсталирах го и незабавно го деинсталирах. Тъй като не оказва помощ с нищо на инсталиращия. Не дава никаква информация. Просто събира данни за мобилния телефон и местоположението, с цел да могат чичковците-милиционери да ти дойдат на посетители и да ти светнат 5000 лева санкция, в случай че направиш няколко крачки отвън одобрения маршрут от твоя дом до най-близкия магазин, даже и да не си под карантина. Приложение за следене ", показва консуматор в мненията.

" За това ли беше цялата олелия? Една смс верификация и събиране на данни от няколко бутона?! А настояща информация? А карта? Статистика на симптоматиката... Като за " 3 лв. " толкоз, викате! ", подлага на критика консуматор в отзивите.

Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР