Виртуалните клиентски помощници (VCA, или чатботове) навлизат бързо в корпоративния

...
Виртуалните клиентски помощници (VCA, или чатботове) навлизат бързо в корпоративния
Коментари Харесай

Компаниите все по-активно използват чатботове

Виртуалните потребителски помощници (VCA, или чатботове) навлизат бързо в корпоративния бранш , сочи разбор на Gartner. Повечето компании възнамеряват вложения в тази сфера през актуалната година.

Ако през 2017 година сходни виртуални услуги са употребили по-малко от 2% от интервенциите за обслужване и поддръжка на клиенти, то към 2020 година делът им ще нарасне до 25%, предвижда Gartner на конгрес в Токио, съобщи TechNews.

Повече от половината компании в разбора на Gartner към този момент са вложили в развиване на технологията VCA за потребителско обслужване, защото осъзнават преимуществата на автоматизираното самообслужване и способността на цифровите асистенти да уголемяват функционалността си в комплицирани обстановки.

Чатботове се внедряват в системи за обработка на запитвания от клиенти на уеб уеб сайтове, в мобилни приложения, месинджъри и обществени мрежи, сочи анализът на Gartner. Процесът е подсилен от усъвършенствания в обработката на натурален език, машинното образование и опциите за установяване на потребности.

Силата на VCA се състои в това, че технологията предлага повече от елементарна информация. Виртуалните помощниците обогатяват потребителското преживяване на клиентите, оказват помощ им да взаимодействат с фирмите и да обработват транзакции от името на клиентите.

По данни на Gartner, след внедряване на виртуални потребителски помощници, броят на обслужванията през телефон или е-поща понижава до 70%. При това пораства удовлетвореността на клиентите и се реализира 33% спестовност на време за диалози с тях.

84% от интервюираните организации настояват, че имат проекти да усилят през 2018 година разноските за технологии, ориентирани към повишение качеството на обслужване на клиентите. Докладът на Gartner предвижда също, че към 2019 година към 20% от марките ще се откажат от потребление на фирмените мобилни приложения, защото те не дават предстоящото от фирмите равнище на привличане и задържане на клиенти.

Първоначалните планове за погашение на вложенията в основаване на програмен продукт за смарт телефони и таблети се оказаха погрешни, поради разноските за поддръжка, възобновяване, маркетинг и други Сега марките влагат пари в развиване на каналите за другарство в известни месинджъри като Фейсбук Messenger и WeChat.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР